JAV pritaria NATO oro policijos misijai Baltijos šalyse (papildyta)

Jungtinės Amerikos Valstijos pareiškė pritariančios NATO oro policijos misijos pratęsimui Baltijos šalyse.

Apie tai penktadienį susitikime su Lietuvos krašto apsaugos ministre Rasa Juknevičienė pareiškė Vilniuje apsilankęs JAV karinių jūrų pajėgų sekretorius Ray‘us Mabusas.

Krašto apsaugos ministerija (KAM) pranešė, kad R.Juknevičienės susitikime su R.Mabusu aptartas Lietuvos ir JAV bendradarbiavimas karinėje srityje. Sutarta jį ir toliau stiprinti. 

Taip pat buvo kalbama apie NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų operaciją Afganistane. 

Aptariant strateginės reikšmės projektus Baltijos šalyse, JAV išreiškė pritarimą NATO oro policijos misijai Baltijos šalyse. Šiuo metu oro policijos misija vykdoma iš Lietuvoje esančio Zoknių oro uosto. Misiją pasikeisdami vykdo įvairių NATO šalių naikintuvai.

Numatyta, kad misija turėtų būti vykdoma iki 2018 metų, tačiau Baltijos šalys siekia ją pratęsti beveik dešimtmečiui. Dėl to NATO dar priims sprendimą artimiausiais metais.

R.Juknevičienės susitikime su R.Mabusu taip pat buvo pabrėžta bendrų JAV ir Baltijos šalių karinių pratybų svarba, pritarta jų tęsimui ir ateityje taip plėtojant JAV ir Baltijos šalių karinį bendradarbiavimą. Susitikime  taip pat buvo užsiminta apie energetinį saugumą, aptartas karinio tranzito per Baltijos šalis klausimas.

Susitikime su JAV karinių jūrų pajėgų sekretoriumi R. Mabusu taip pat dalyvavo Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Arvydas Pocius, kiti aukšti ministerijos ir kariuomenės pareigūnai. 

Po susitikimo KAM JAV karinių jūrų pajėgų sekretorius lankėsi Vyriausybėje, kur susitiko su premjeru Andriumi Kubiliumi. Vyriausybės spaudos tarnyba pranešė, kad aptariant strateginės reikšmės projektus Baltijos šalyse, premjeras konstatavo NATO oro policijos misijos svarbą Baltijos šalyse. Taip pat buvo pabrėžta bendrų JAV ir Baltijos šalių karinių pratybų nauda, pritarta jų tęsimui ir ateityje. 

JAV karinių jūrų pajėgų sekretorius išskyrė pratybų Baltijos jūroje tęstinumo reikšmę ir pranešė, kad jis labai aukštai vertina lietuvių karių įgūdžius atliekant išminavimo darbus Baltijos jūroje. 

Susitikimo metu linksmai nusiteikęs A.Kubilius pastebėjo, kad galima teigti, jog karinis bendradarbiavimas tarp Lietuvos ir JAV prasidėjo tolimais Tado Kosciuškos laikais, kai šis Lietuvos ir Lenkijos didikas ir nacionalinis didvyris drauge su George Washingtonu kovojo Amerikos nepriklausomybės kare ir pelnė ten generolo laipsnį. Dėkinga amerikiečių tauta T.Kosciuškai Vašingtone pastatė paminklą. Į tai R.Mabusas atsakė, kad jam yra labai miela Kosciuškos pavardė, nes jis pats yra gimęs Misisipės valstijoje, kur artimiausias didelis miestas vadinasi Kosciuška.

Svečias taip pat apsilankė Seime, kur jis susitiko su Nacionalinio saugumo ir gnybos komiteto pirmininku Arvydu Anušausku ir Užsienio reikalų komiteto pirmininku Emanueliu Zingeriu. 

R.Mabusas yra 75-asis JAV karinių jūrų pajėgų sekretorius. Šios pareigybės atitikmuo atitikmuo Lietuvoje - viceministras. Todėl R.Mabusas yra vienas aukščiausių Pentagono pareigūnų.

JAV karinių jūrų pajėgų sekretoriui yra pavaldžios Karinės jūrų pajėgos ir Jūrų pėstininkų korpusas. Jis yra atsakingas už visą JAV karinių jūrų pajėgų departamento veiklą, taip pat šio departamento politikos ir programų formavimą ir įgyvendinimą.

Prieš tapdamas JAV prezidento Baracko Obamos administracijos nariu R.Mabusas užėmė įvairius aukšto rango postus vyriausybės ir privačiame sektoriuje. 1988 m. R.Mabusas buvo išrinktas Misisipės valstijos gubernatoriumi. 1994 m. buvo paskirtas JAV ambasadoriumi  Saudo Arabijoje.  Taip pat yra tarnavęs JAV kariniame laivyne.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių