JAV priešraketinis skydas planuojamas ir Lietuvoje (papildyta)

Jungtinės Valstijos antradienį pareiškė, jog vis dar tikisi susitarimo priešraketinio skydą dislokuoti Lenkijoje, bet neatmeta Lietuvos, kaip atsarginio varianto, jei derybos su lenkais žlugtų. Trečiadienį po pietų Krašto apsaugos ministerija pareiškė, kad neveda derybų su JAV.

„Aš galiu patvirtinti, kad Jungtinės Valstijos veda derybas su Lietuva dėl priešraketinio skydo dislokavimo. Tai gegužės mėnesį pasiūlė pats Lietuvos krašto apsaugos ministras", - Reuters naujienų agentūrai sakė vyriausiasis lenkų derybininkas Witoldas Waszczykowskis.

Tačiau Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas neigia pranešimus, kad Lietuva derasi su JAV dėl priešraketinės gynybos skydo sistemos įrengimo Lietuvoje. „Jokios derybos nevyksta. Mes apie tai nesikalbame", - BNS kalbėjo J.Olekas.

JAV valstybės departamento atstovo spaudai pavaduotojas Tomas Casey sakė, kad ginklų kontrolės ekspertas Johnas Roodas prieš dvi savaites lankėsi Lietuvoje ir trumpai informavo Lietuvos pareigūnus apie derybų su Varšuva padėtį.

„Manau, tai būtų pernelyg didelis pokalbių, kuriuos galėjome turėti su Lietuvos vyriausybe, sureikšminimas", - žurnalistams atsakė T.Casey, kai jo buvo paklausta, ar Lietuva laikoma atsargine vieta tuo atveju, jei žlugtų JAV ir Lenkijos derybos.

„Čia svarbu tai, kad mes tęsiame savo diskusijas su lenkais ir manome, kad esame labai arti susitarimo. Tikrai tikimės, kad tai išsispręs, tad nemanau, kad reikės atsarginės vietos", - pažymėjo T.Casey.

Pasak jo, J.Roodas surengė bendro pobūdžio diskusiją apie JAV raketinės gynybos planus, o derybų Lenkijoje padėtis buvo vienas iš daugelio klausimų, kuriuos jis aptarinėjo. „Todėl būtų klaidinga sakyti, kad mes pradėjome diskusijas, derybas ar kokius nors kitokius oficialius kontaktus su Lietuva kaip apie atsarginę vietą", - sakė jis.

Pentagono atstovas Geoffas Morrellas taip pat sakė, kad Vašingtonas vis dar tikisi susitarimo su Lenkija. „Tačiau visada sakėme, kad yra ir kitų mums prieinamų galimybių. Yra kelios Europos šalys, kurios galėtų priimti priešraketinio skydą, ir Lietuva yra viena iš jų", - žurnalistams sakė G.Morrellas.

„Mes nepradėjome derybų su jokia kita šalimi ir viliamės, kad to nereikės", - pridūrė jis.

Pagal Jungtinių Valstijų inicijuotą priešraketinės gynybos Europoje planą Čekijoje turėtų būti dislokuotas antiraketinis radaras, o Lenkijoje gaudomųjų raketų bazė. Čekija jau yra paskelbusi, kad leis dislokuoti radarus savo teritorijoje, tačiau su lenkais vis dar vedamos derybos.

Vašingtonas nori Lenkijoje iki 2012-2013 metų įrengti specialias aikšteles 10-čiai gaudomųjų raketų. Varšuva už leidimą tai padaryti nori, kad JAV padėtų modernizuoti Lenkijos ginkluotąsias pajėgas - aprūpintų jas priešlėktuvinės gynybos sistemomis „Patriot-3" ir THAAD. Rusija prieštarauja tokiems JAV ketinimams.

Trečiadienį po pietų Krašto apsaugos ministerija pareiškė, kad neveda derybų su JAV.  

„Lietuva pripažįsta augančią balistinių raketų grėsmę Europai ir laikosi nuostatos, kad yra būtina užbėgti šiai grėsmei už akių sukuriant atitinkamus pajėgumus. Lietuva įdėmiai stebi JAV derybas su Europos valstybėmis dėl priešraketinės gynybos sistemos elementų instaliacijos. Šiam projektui paramą yra išreiškę ir NATO valstybių vadovai aukščiausio lygio susitikime Bukarešte, pabrėždami jo svarbą  euroatlantiniam saugumui. Tačiau ir domėdamasi priešraketinės gynybos sistema, Lietuva nesidera su JAV dėl priešraketinės sistemos elementų įdiegimo mūsų šalyje", - rašoma pranešime.

Gegužės mėnesį Krašto apsaugos ministerijoje įvykusio susitikimo su JAV atstovais metu  partneriai  pateikė informaciją apie priešraketinės gynybos sistemą ir derybas su Lenkija. Lietuva tikisi, kad šios derybos baigsis sėkmingai, nes priešraketinės gynybos sistema yra svarbi  mūsų bendro saugumo užtikrinimo dalis.

„Tik tuo atveju, jeigu abipusis susitarimas tarp JAV ir Lenkijos nebūtų pasiektas ir Lietuvai būtų pateiktas oficialus pasiūlymas, ji įdėmiai ir atsakingai jį svarstytų", - teigia Krašto apsaugos ministerija.

J.Olekas: pasiūlymą svarstytume

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas Lietuvos radijui taip pat teigė, su JAV nesiderama dėl priešraketinės gynybos sistemos dislokavimo Lietuvoje. „Jei toks pasiūlymas būtų, reikėtų apsvarstyti visus pliusus ir minusus", - kalbėjo J.Olekas.

Anot ministro, prieš dvi savaites buvo aptartas PRG dislokavimo Lenkijoje klausimas. „Tikimės, kad partneriai pabaigs derybas Lenkijoje", - sakė ministras.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas naujienų agentūrai „Reuters" atsisakė komentuoti šį pranešimą.

BNS ir kaunodiena.lt inf.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama.

wikipedia.org nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių