Japonijoje I.Degutienė aptarė branduolinės energetikos perspektyvas

Su Japonijos Užsienio reikalų vyresniuoju parlamentiniu viceministru Ryujiu Yamane‘iu (Riuju Jamaniu) susitikusi Seimo Pirmininkė Irena Degutienė aptarė branduolinės energetikos perspektyvas, domėjosi Japonijos požiūriu į energetikos išteklių įtaką ekonomikai.

Seimo Pirmininkė susitikime klausė, ar pasikeitė Japonijos Vyriausybės požiūris į branduolinę energetiką po kovo mėnesį šią šalį užklupusio cunamio ir jo sukeltų avarijų Fukušimos atominėje elektrinėje.

„Pastaruoju metu vis pasigirsta naujų abejonių dėl atominių elektrinių ateities, jų perspektyvų. Ar Japonija yra suformulavusi oficialų požiūrį į branduolinės energetikos perspektyvas, jos ateitį“, - klausė I. Degutienė.

R. Jamanis informavo I. Degutienę, kad šiuo metu Japonijos Vyriausybė rengia dokumentą, kuriame turėtų būti atskleistas Japonijos požiūris į branduolinės energetikos perspektyvas šioje šalyje, šios energetikos šakos įtaką ekonomikai.

„Šis Japonijos Vyriausybės dokumentas turėtų būti baigtas ir pristatytas visuomenei jau kitais metais. Tačiau jau dabar galiu pasakyti, kad dokumento projekte daug dėmesio skiriama skirtingų energijos išteklių balansui, tačiau pabrėžiama, kad branduolinė energetika yra nepaprastai svarbi siekiant išlaikyti mūsų ekonomiką konkurencingą“, - sakė Japonijos užsienio reikalų viceministras.

Jis pažymėjo tikintis, kad nežiūrint į abejones, pastaruoju metu kilusias dėl branduolinės energetikos perspektyvų, Japonijos visuomenė pritars tolesnei atominės energetikos plėtrai ir siekiams branduolinę energetiką paversti saugesne.

Seimo Pirmininkė susitikimo metu iškėlė ir Lietuvos gyventojams itin aktualų klausimą dėl elektros energijos kainų dydžio ir domėjosi, koks yra iš skirtingų išteklių gaminamos elektros energijos kainų skirtumas.

Japonijos užsienio reikalų vyresnysis parlamentinis viceministras atkreipė dėmesį, kad skirtingos kilmės elektros kainos savikaina skiriasi iki aštuonių kartų.

„Nors kainų skirtumas yra išties didelis, mes privalome rasti tinkamą balansą ir išnaudoti tiek atsinaujinančius gamtos resursus, tiek branduolinę energetiką ir užtikrinti, kad mūsų pramonė galėtų konkuruoti su gamintojais iš kitų valstybių ne tik kokybe, bet ir kaina“, - sakė Japonijos Vyriausybės atstovas.

Anot Japonijos Vyriausybės ir ekspertų skaičiavimų, brangiausiai kainuoja saulės energijos pavertimas elektra, hidroelektrinių gaminama energija kainuoja du kartu mažiau, vėjo jėgainių elektros kaina – keturis kartus mažesnė, o atominių elektrinių gaminamos energijos savikaina yra net 8 kartus žemesnė nei saulės energijos jėgainių produkcija,- informuojama Seimo kanceliarijos išplatintame pranešime spaudai.


Šiame straipsnyje: Irena Degutienė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Arnas

Arnas portretas
tik apie energetiką ir kalbėti, vedanti specialistė

Algis

Algis  portretas
Degutienė turi labai didelę patirti ,nuo Mažeikių naftos pardavimo laikų.taip .,kad elektrinė bus.

berta

berta portretas
Sandoris su Japonais visai nenaudingas,greiciau nuostolingas bus.Darbo jega patys atsiveza Japonai,jie patys neaiskios sveikatos,susprogusi Japonijoje elektrine pridare daug zalos zmogaus sveikatai,nors apie tai niekas nekalba.Atomine Lietuvoje nereikalinga.Jei ji reikalinga ,tai kodel uzdare ,o neremontavo?Vienu zodziu, nesuprantamus dalygus priimineja "isrinktieji".O gal tiesiog sava tauta vejama is Lietuvos,o radiaciniai Japonai okupuoja Lietuva.Kas patikrins Japonu sveikata,kad jie gali vykti i kitas salis ,koki radijacijos kieki turi organizmas ju?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių