J. Meko vaikai jau metus laukia Lietuvos pilietybės

Pasaulyje žinomo filmų kūrėjo, poeto Jono Meko dukra Ona Mekas, su broliu prieš metus paprašiusi suteikti tėčio gimtosios šalies pilietybę, lietuviško paso iki šiol negavo.

Migracijos departamento specialistai teigia patys turėję archyvuose ieškoti dokumentų, patvirtinančių menininką iki 1940-ųjų buvus Lietuvos piliečiu, rašo naujienų portalas „15min“.

„Kartu su broliu pateikėme dokumentus prieš metus – kovą ar balandį – ir iki šiol laukiame“, – sakė Vilniuje šiuo metu viešinti O.Mekas.

Migracijos departamento Pilietybės reikalų skyriaus vedėja Daiva Vežikauskaitė teigė, kad abiejų J.Meko vaikų prašymai gauti ir nagrinėjami.

„Mes patys archyvų klausėme apie (J.Meko) turėtą pilietybę, nes jokių dokumentų nebuvome gavę. Suradome senuosius dokumentus“, – sakė ji.

Pernai 90-metį atšventęs J.Mekas yra vienas garsiausių šių laikų lietuvių kilmės menininkų. Jis gimė 1922 metais Semeniškių kaime netoli Biržų. 1944-aisiais brolius Joną ir Adolfą naciai įkalino priverstinio darbo stovykloje Vokietijoje. Po karo J.Mekas studijavo filosofiją Mainco universitete, o 1949 metais apsistojo Niujorke, kur gyvena iki šiol.

Lietuvos pilietybę įstatymas leidžia atkurti kitos valstybės pasą turintiems asmenims, kurie buvo mūsų šalies piliečiai tarpukariu iki okupacijos ir pasitraukė į užsienį iki 1990 metų kovo 11 dienos, tai pat jų vaikai, anūkai ir proanūkiai. Norėdami atkurti ar gauti Lietuvos pilietybę, jie turi pateikti ne tik prašymą, bet ir dokumentus, kad iki 1940 metų birželio 15 dienos turėjo Lietuvos pasą. Jei pilietybės prašo palikuonys, reikia dokumentų, patvirtinančių giminystės ryšį su tėvais (seneliais, proseneliais).



NAUJAUSI KOMENTARAI

v

v portretas
lIETUVOJE GIMES ,ESI LIETUVOS PILIETIS KO GAR TRUKSTA IKI PILIETYBES

laima

laima portretas
o kam ta pilietybe jei negyveni toj Lietuvoj

viktoras

viktoras portretas
jau geriau jis nebutu pradejas filmuoti.....gimes sliauzioti skraidyti negali.....
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių