I.Rinau turės grąžinti dukrelę tėvui

Europos teisingumo teismas nusprendė, kad Inga Rinau, kovojanti dėl teisės auginti dukrą, privalo vykdyti vokiečių teismo sprendimą ir grąžinti vaiką Vokietijoje gyvenančiam tėvui. Į Europos teisingumo teismą, sprendimą priėmusį ypatingos skubos tvarka, kreipėsi Lietuvos Aukščiausiasis Teismas. Tai pirmasis Europos teisingumo teismo sprendimas dėl dviejų Europos Sąjungos valstybių teismų galių tokioje situacijoje.

Mažametės Luizos Rinau byla susidomėjo ir Europos Komisija, kuri prašo Lietuvos atsakingų institucijų pateikti informaciją apie kai kurias šios bylos nagrinėjimo aplinkybes.

Nuolatinės atstovybės ES ambasadorius Rytis Martikonis patvirtino, jog prieš kelias savaites yra gautas Europos Komisijos paklausimas, prašant suteikti informacijos apie L.Rinau bylą.

Kaip teigė Teisingumo ministerijos atstovas, Europos Komisijos rašto esminis klausimas - ar Lietuvos valdžios institucijos veikia besilaikydamos Europos Sąjungos teisės.

Teisingumo ministerijos specialistai šiuo metu rengia atsakymą.

Liuksemburge įsikūręs Europos Teisingumo Teismas bylą pradėjo nagrinėti prieš kelias savaites.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas prašė išaiškinti, kaip Vokietijos ir Lietuvos teismai turėtų interpretuoti Europos Sąjungos reglamentą, numatantį procedūras sprendžiant santuokos ir vaiko globos problemas.

Prieš kelerius metus Lietuvos pilietei Inga Rinau ir Vokietijos piliečiui Michaeliui Rinau nusprendus skirtis, Vokietijos teismas nusprendė, kad dukters globa atitenka tėvui ir mažametė L.Rinau turi gyventi Vokietijoje. Tačiau I.Rinau su dukterimi išvyko į Lietuvą ir nebegrįžo.

Po dvejus metus trukusių bylų nagrinėjimo Vokietijoje ir Lietuvoje, kurie buvo nepalankūs vaiko motinai, Inga Rinau kreipėsi į Lietuvos Aukščiausiąjį teismą, kad šis nepripažintų jos skyrybų byloje priimto vokiečių teisėjų sprendimo grąžinti dukrą tėvui.

Tačiau Lietuvos Aukščiausiajam teismui kilo neaiškumų, ir jis kreipėsi į Europos Teisingumo Teismą išaiškinimo, ar ES reglamentas sudaro pakankamą pamatą nacionaliniam teismui tokį pareiškimą nagrinėti, kaip ir kada pagal reglamentą gali atsirasti sąlygos, įgalinančios Lietuvos teismą nepripažinti Vokietijos teismo sprendimo. Europos Teisingumo Teismas nusprendė, kad I.Rinau turi vykdyti Vokietijos teismo sprendimą grąžinti dukrą tėvui.

Nuotraukoje: mergaitės mama Inga Rinau. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių