I.Rinau laukia paskutinė kova

Kovojančios dėl teisės auginti savo dukrą Ingos Rinau nepalankūs teismų sprendimai nepalaužė. Visus įmanomus gynybos būdus ketinanti išnaudoti motina turi porą savaičių iki paskutinio teismų maratono.

Tėvai elgėsi tinkamai

Šiomis dienomis uostamiesčio Vaikų teisių apsaugos tarnybos darbuotojos paruošė pažymą apie trimetės Luisos Rinau gyvenimo sąlygas, mergaitės bendravimą su mama, tėčiu ir giminaičiais Lietuvoje bei Vokietijoje.

Šio dokumento prireikė mūsų šalies Aukščiausiajam Teismui, kuris rugpjūčio 4 dieną spręs, ar atnaujinti procesus dėl L.Rinau grąžinimo.

Po poros dienų, rugpjūčio 6-ąją, tas pats teismas nagrinės dar vieną I.Rinau skundą ir spręs, ar pripažinti Vokietijos teismo sprendimą dėl mergaitės globos perdavimo tėvui. Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Odeta Tarvydienė pasakojo, kad teismai nustatė, jog abu mergaitės tėvai tinkamai elgėsi su dukra ir pretenzijų jiems nėra.

Vienintelis priekaištas I.Rinau tai, kad lietuvė trukdė dukrai bendrauti su tėvu.

Tačiau Klaipėdos vaikų teisių apsaugos tarnybos pažymoje teigiama, kad mergaitė interneto ryšiu bendrauja su tėčiu bei teta.

Susikalbėti su giminaičiais Vokietijoje trimetei padeda mama.

Patarė nesislėpti

Panašioje situacijoje atsidūrusioms moterims O.Tarvydienė pataria nesislėpti Lietuvoje. Racionalu kreiptis į tos šalies, kurioje gimė vaikas ir gyveno buvę sutuoktiniai, teismą bei prašyti leidimo išsivežti vaiką, jei buvęs sutuoktinis tam prieštarauja.

Dažnu atveju teismai leidžia vaikui vykti į mamos tėvynę, nes tai nėra jos gimtoji šalis, moteris lieka be pragyvenimo šaltinio, jaučiasi vieniša. Visi šie veiksniai neigiamai veikia ir vaiką. Gavusi leidimą išsivežti vaiką, moteris gali kovoti dėl teisės į jo globą.

Gina parlamentarai

Rugpjūčio 4-ąją prasidės paskutinieji teismo posėdžiai, spręsiantys mažosios Luisos likimą. Tačiau mažylės mama ir pralaimėjusi teismuose neketina nuleisti rankų. Klaipėdietė mano, kad ją parems Moterų krizių centre besiglaudžiančios moterys. Ne pirmą kartą ginti I.Rinau stojo ir Seimo nariai. Vienas pirmųjų po peticija Europos Komisijai dėl pažeidžiamų I.Rinau bei abiejų jos vaikų teisių pasirašė klaipėdietis Seimo narys Vytautas Čepas. Peticija pirmadienį išsiųsta į Komisiją.

Šiame dokumente Europos parlamentarų dėmesys atkreiptas į esminius buvusių sutuoktinių Rinau istorijos faktus. Po trijų mėnesių nuo dukros gimimo Michaelis Rinau išėjo gyventi pas kitą moterį palikęs buvusią žmoną vieną su kūdikiu ir psichikos liga sergančiu jos sūnumi. Nusprendęs Luisos globos teises perduoti tėvui, teismas neatsižvelgė į faktą, kad moteris negali vienu metu būti dviejose šalyse.

Vakar pakalbintas V.Čepas teigė, kad netrukus bus įsteigtas visuomeninis Luisos gynimo komitetas. Tai turėtų būti nepolitinė organizacija. „Europos istorija rodo, kad panašūs komitetai neretai yra labai veiksmingi, - sakė Seimo narys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių