I.Degutienė vėl siūlo įvertinti K.Komskį (papildyta)

Seimo pirmininkė Irena Degutienė pirmadienį kreipėsi į parlamentinės Antikorupcijos komisijos narius, prašydama įvertinti Kęsto Komskio tinkamumą eiti komisijos pirmininko pareigas po jam nepalankaus Etikos ir procedūrų komisijos (EPK) sprendimo.

EPK praėjusią savaitę pripažinus, kad K.Komskis kišosi į ikiteisminius tyrimus, viršijo įgaliojimus ir kaip oficialius pateikė komisijos darbo grupės be kvorumo priimtus sprendimus, parlamento vadovė šeštadienį buvo išplatinusi pareiškimą nebematanti prasmės dėl K.Komskio pakeitimo darkart kreiptis į opoziciją, kaip jau anksčiau keliskart yra dariusi.

Pirmadienį parlamento vadovė vis dėlto kreipėsi į Antikorupcijos komisiją, teigdama, jog K.Komskis savo veiksmais ne tik sulaužė įstatymus, bet ir pažeidė demokratinę bei parlamentinę sistemą.

Tuo metu pats Antikorupcijos komisijos vadovas pranešė, kad "politizuotus" I.Degutienės pranešimus vertina "kaip galimą galimų nusikalstamų veikų dangstymą".
EPK praėjusią savaitę priėmė sprendimą, kuriuo konstatuoja, jog K.Komskio veikla prieštaravo Antikorupcijos įstatymo nuostatoms, o birželio mėnesį kaip oficialus pateiktas komisijos darbo grupės sprendimas inicijuojant tyrimą dėl Klaipėdos teritorinės ligonių kasos veiklos buvo priimtas dalyvaujant tik dviem jos nariams.

„Man, kaip Seimo pirmininkei, nerimą ypač kelia pastarasis pažeidimas, kai komisijos darbo grupėje, kurioje yra 6 nariai, sprendimus priima tik 2 nariai, nors tiek Seimo statutas, tiek Antikorupcijos komisijos įstatymas labai aiškiai reglamentuoja, kada posėdžiai yra teisėti ir kokia balsų dauguma priimami sprendimai. Mano manymu, šių esminių nuostatų nesilaikymas yra rimtas ne tik įstatymų, bet ir visos demokratinės bei parlamentinės sistemos pažeidimas“, - savo kreipimesi į Antikorupcijos komisijos narius rašo I.Degutienė.

„Dar liūdniau, kai šiuos pažeidimus inicijuoja pirmininkas komisijos, kurios vienas pagrindinių uždavinių - teikti Seimui pasiūlymus dėl korupcijos nusikaltimų bei kitų teisės pažeidimų prevencijos ir užkardymo“, - sako parlamento vadovė.

Ji taip pat tvirtina, kad K.Komskiui tapus Antikorupcijos komisijos vadovu ji sulaukė daug susirūpinusių piliečių protestų, primenančių, jog 2007 metais K.Komskiui būnant

Pagėgių savivaldybės meru dėl šiurkščių rinkimų tvarkos pažeidimų buvo anuliuoti savivaldos rinkimų rezultatai Pagėgių savivaldybėje, taip pat kad 2006 metais Pagėgių meras K.Komskis Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos buvo pripažintas supainiojęs viešuosius ir privačius interesus, naudojosi tarnybine padėtimi asmeniniams tikslams siekti.

Taip pat I.Degutienė priminė 2003 metais išslaptintą Valstybės saugumo departamento pažymą dėl grėsmių nacionaliniam saugumui, kurioje tuometinis Pagėgių meras K.Komskis sietas artimais ryšiais su nepageidaujamu asmeniu Lietuvoje paskelbtu Anzoriu Aksentjevu Kikališviliu.

Seimo pirmininkė taip pat priminė, kad pernai tris kartus kreipėsi į Seimo opoziciją, prašydama atsižvelgti į viešoje erdvėje K.Komskiui keliamus priekaištus dėl jo reputacijos, ir pasiūlyti kitą opozicijos kandidatą į Antikorupcijos komisijos pirmininkus, tačiau nebuvo išgirsta.
K.Komskis savo ruožtu I.Degutienės siūlymą sieja su pačios Seimo pirmininkės ir Konservatorių partijos interesais, nes „puolimas prieš jį“ esą prasidėjo prieš pusantrų metų, kai buvo tiriama vadinamoji mailiaus byla, „o šios istorijos vienu iš veikėjų buvo ir yra I.Degutienės bendrapartietis, konservatorius, žemės ūkio ministras Kazimieras Starkevičius“.

„Sutapimas ar ne, tačiau ir šį kartą mane puola būtent tada, kai Antikorupcijos komisija pradėjo domėtis valstybės įmonės poilsio namų “Baltija„ reorganizavimu į akcinę bendrovę užkulisiais“, - pranešime cituojamas K.Komskis.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas sako kategoriškai nesutinkantis su EPK sprendimu ir tvirtina, jog nebuvo atsižvelgta į jo argumentuotus paaiškinimus, todėl esą etikos sargų sprendimai jo atžvilgiu „nėra objektyvūs ir gali būti palankūs tam tikriems galimai nusikaltusiems asmenims“.

"Aš, kaip Antikorupcijos komisijos pirmininkas, ir visa mūsų komisija privalome kovoti su galimomis korupcijos apraiškomis ir ypač jei į stambius galimos korupcijos atvejus įpainioti ministrai ar kiti aukšti valstybės pareigūnai. Kreipiuosi į Seimo pirmininkę

I.Degutienę, prašydamas sudaryti galimybę man bei mano vadovaujamai komisijai išdėstyti savo argumentus Seimo plenarinio posėdžio metu„, - “tvarkiečių" frakcijos išplatintame pranešime cituojamas K.Komskis.

„Tikiuosi, kad dauguma Seimo narių pritars kovai su korupcija, o ne dangstys ją, kaip tai bando daryti Algimantas Salamakinas su dalimi Etikos ir procedūrų komisijos kolegų“, - pareiškė parlamentaras.

EPK, ketvirtadienį svarsčiusi Antikorupcijos komisijos pirmininko K.Komskio veiksmus, pripažino jį kišusis į ikiteisminius tyrimus ir viršijus įgaliojimus, kai nesant kvorumo priimti sprendimai buvo pateikiami kaip esą oficialiai priimti.


Šiame straipsnyje: Kęstas Komskis

NAUJAUSI KOMENTARAI

PK

PK portretas
Seimo pirmininkei derėtų apsispręsti, ar nori ji tą klausimą duoti svarstyti, ar ne. vakar buvo vienaip, šiandien jau pasikeitė situacija, rytoj gal vėl pasikeis? panašu, kad kažkam atseikėta buvo, kad balsuotų prieš K. Komskį ir jau žinodama, kad šitokie kėslai pavyks, visuomenės palankiai vertinama veikėja nebesigadindama reitingų priedo dar ištraukia nelabai kuo pagrįstus "faktus" iš antikorupcijos pirmininko praeities. Greičiausiai K. Komskis primynė skaudamą vietą valdantiesiems, o gal ir ne tik jiems. Gaila, kad šitas pareiškimas gali reikšti jo, kaip antikorupcijos komisijos pirmininko, atstatydinimą ir dar vieno "popierinio" pirmininko pasodinimą į šią kėdę, kai reikalingi principingi ir iš esmės su problemomis kovoti norintys asmenys, tokie kaip K. Komskis. Visgi šituo veiksmu Seimo pirmininkė tik patvirtina, kad dangsto korupcinius santykius Lietuvoje. Gėda

K. Komskis

K. Komskis portretas
K. Komskis grubiai kišosi į "mailiaus" bylos tyrimą. Tai nustatė komisija. Jis pažeidė įstatymus.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių