I.Degutienė siūlo atstatyti pensijas ir įvesti prabangos mokesčius

Seimo pirmininkė Irena Degutienė teigia pritarianti Vyriausybės nuostatai, kad 2012 metų viešųjų finansų deficitas neturi būti didesnis nei 3 proc. BVP, tačiau mano, kad tai daryti skurdžiausių ar labiausiai pažeidžiamų gyventojų sąskaita būtų socialiai neteisinga, todėl siūlo svarstyti prabangos mokesčių įvedimo galimybę.

I.Degutienė abejoja, kad Seimas pritartų Vyriausybės  siūlymui nuo kitų metų atstatyti sumažintas pensijas tik 50 proc., nes toks žingsnis dar labiau didintų atotrūkį tarp vargingųjų ir turtingųjų, kuris Lietuvoje ir taip yra vienas didžiausių ES, teigiama Seimo pirmininkės sekretoriato pranešime.

„Seimas, kaip viena iš valdžios grandžių, šiuo klausimu taip pat yra viešai įsipareigojęs  vyresnio amžiaus piliečiams. Žinodama nuotaikas Seime, taip pat ir didžiausioje valdančioje Tėvynės sąjungos frakcijoje, kai kurių TS deleguotų ministrų nuostatas, labai abejoju, kad parlamentas pritartų tokiam liberalų iniciatyva atsiradusiam pasiūlymui. Jei norime išsaugoti bent minimalų piliečių pasitikėjimą Seimu ir apskritai valdžia, jei norime stabilumo valstybėje, jei esame dėkingi savo piliečiams už parodytą kantrybę krizės metu, privalome vykdyti šį savo viešą įsipareigojimą“, – pranešime sakė I.Degutienė.

Jos teigimu, stabilumas visuomenėje ne mažesnė vertybė nei subalansuotas biudžetas, nes tai tarpusavy tampriai susiję - be pirmojo negalima pasiekt antrojo.
I.Degutienės nuomone, norint subalansuoti biudžetą nemažinant pensijų, taip pat siekiant socialinio teisingumo,  būtina kuo skubiau priimti vadinamuosius prabangos mokesčius, kuriuos sudarytų dalies nekilnojamo turto mokestis bei mokestis už įvairias prabangos prekes - jachtas, prabangius automobilius, sraigtasparnius, brangakmenius ir panašiai.

Seime pirmininkės teigimu, įvesti nekilnojamo turto mokestį neseniai ryžosi Graikijos parlamentas, tokį mokestį įsivesti Lietuvai siūlo ir Tarptautinės valiutos fondas (TVF).
I.Degutienė antradienį ketina kreiptis į Finansų ministeriją ir Seimo Biudžeto bei finansų komitetą, prašydama bendromis pastangomis kuo greičiau paruošti Prabangos mokesčių projektus ir prašys visų Seimo frakcijų paramos juos priimant.

Seimo Pirmininkė taip pat prašo visų Seimo komitetų dar kartą peržiūrėti biudžetinius prioritetus,  investicinius projektus ir kitas biudžeto eilutes taip ieškant papildomų taupymo resursų, o Vyriausybę ragina dar aktyviau kovoti su šešėline ekonomika.  
Pirmadienį Vyriausybė pranešė, kad kitąmet siekdama turėti ne didesnį kaip 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) viešųjų finansų deficitą, dėl perpus sumažintos ekonomikos augimo prognozės biudžeto projekte atsiradusį beveik 1 mlrd. litų pajamų trūkumą ketinama dengti 4 proc. mažinant valstybės išlaidas ir tik iš dalies - 50 proc. - atstatant sumažintas pensijas.


Šiame straipsnyje: biudžetas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Žydai tiki, kad sudarė sandėrį su „dievu“ , o aš tikiu, kad žydai sudarė sandėrį su šėtonu. Turiu konstitucunę teisę „turėti įsitikinimus ir juos laisvai reikšti“. Žydams mano įsitikinimai nepatinka, todėl jie pradėjo net tris bylas „žydų skriaudimo“ klausimu. Savo komentarus rašau nuo 2004 m., kurių apie žydus parašiau daugiau nei 10000, bet tik dabar žydai, gal dėl „ilgo kaklo“, apsižiūrėjo, kad mano tiesa, jog „Dievas sutvėrė tobulą žmogų, o šėtonas apipiaustymu iš tobulo žmogaus padarė šėtonišką padarą- apipiaustytą kvailą žydą“ Jiems nepatinka. Matyt mano įsitikinimai turi pakankamą, žydams pavojingą svorį, jeigu žydai žada mane teisti ir skirti baudą už „sutryptą žydų tautos garbę“. Gal kas galėtų prognozuoti, už kiek landsberginiai žada man „parduoti“ žydų tautos „garbę“?

degutiene

degutiene portretas
tai ko skolinotes trigubais procentais ne is tvf??? kur buvai anksciau? ir kkonkreciai kas ta prabanga???

CHA

CHA portretas
Blogai kai vyriausybe laike pusmecio nori keisti savo sprendimus. Blogai kai vyriausybe negali prognozuoti metams i prieki, o dirba sia diena. Dar blogiau kai nepasako tiesos, nes ta skyle atsirado del "Snoro" bankroto. Ir apie tai bijoma aiskiai pasakyti, nes po to reiketu teisti ne viena eksperta ar banku priziuretoja. Dabar bandoma dangstyti prazioplinusius "Snoro" afera. Ir vel pensininku saskaita. Susitarimai privalo buti garbingi. Jei pasizadejai nuo Nauju metu - atstatyk, nors ir kraujas is nosies.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių