I.Degutienė: Seimo nariai linkę uždrausti įmonėms remti partijas

Dabar daugiau nei anksčiau Seimo narių šiuo yra linkę pritarti siūlymui uždrausti juridiniams asmenims remti politines partijas, sako parlamento vadovė Irena Degutienė.

Pernai balandį svarstydamas Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės naujos redakcijos įstatymą, Seimas atmetė pasiūlymą uždrausti juridiniams asmenims aukoti partijoms, o praėjusią savaitę panašiems pasiūlymams po pateikimo buvo pritarta.

"Šiuo atveju po pateikimo situacija šiek tiek pozityvesnė, ir didžioji dauguma Seimo narių mąsto kitaip", - interviu Žinių radijui trečiadienį sakė I.Degutienė.
Anot jos, padidėjo parlamentarų sąmoningumas šiuo klausimu.

"Kiekvienas savo kailiu galbūt yra pajutęs, ką tai reiškia toks finansavimas, turbūt visi lengviau atsipūstų - turėtume fiksuotus kažkokius pinigus, gal ir mažesnius, gal nebūtų tokios įdomios rinkimų kampanijos, bet tada tikrai partijos tarpusavyje konkuruotų programomis, idėjomis, o, kaip sakoma, ne viešaisiais ryšiais", - teigė I.Degutienė.
Ji pati sakė mananti, kad skaidriausiai partijų finansavimą užtikrintų tik finansavimas iš biudžeto ir partijos nario mokesčio.

„Turime pripažinti visi, kad įvairios verslo įmonės partijas remia tikrai turėdami tam tikrų savų tikslų, ir kad norint kad ir korupcijos šleifas būtų mažesnis, ir kad finansavimo sistema būtų skaidresnė, tai, aišku, yra geriausias variantas finansavimas iš biudžeto ir partijos narių mokesčio“, - tvirtino parlamento pirmininkė.

Be to, ji teigė pritarianti naujam siūlymui, kad partijas būtų galima remti ir iš gyventojų pajamų mokesčio.

„Atsirado ir nauja Seimo narių idėja, kad leistų partijoms aukoti pusę procento iš gyventojų pajamų mokesčio. Čia tikrai visiškai nauja idėja, ir manau, kad ko gero būtų visiškai teisinga, todėl kad, manau, tai būtų puiki galimybė piliečiams keisti požiūrį į partijas, ir kad tas finansavimas būtų skaidrus ir aiškus“, - teigė I.Degutienė.

„Esame kalbėję su frakcijų vadovais, kad šį projektą rimtai apsvarstytų frakcijose ir jei turi kažkokių dar neaiškumų ar abejonių, galime tarpusavyje aiškintis ir pažiūrėti, kokios gali būti pasekmės, jei nepriimame šio įstatymo ar paliekame tokią pat tvarką, kokia šiandien yra“, - sakė Seimo vadovė.

Praėjusį ketvirtadienį Seimas po pateikimo 68 balsais už, dviem - prieš, 16 susilaikius pritarė pataisoms dėl partijų finansavimo keitimo, jas toliau svarstys parlamentiniai komitetai. Įstatymui priimti reikalingi dar du balsavimai.

Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymo pataisas Seimui teikianti prezidentė siūlo uždrausti juridiniams asmenims aukoti partijoms ir politinėms kampanijoms, perpus - nuo 20 iki 10 vidutinių mėnesio darbo užmokesčių (VMDU) - sumažinti leistiną aukos dydį fiziniams asmenims.

Dar siūloma nustatyti, kad auka negalėtų viršyti 10 proc. aukotojo deklaruotų metinių pajamų, tačiau aukojantiesiems mažas sumas (iki 0,02 VMDU) leisti aukoti supaprastinta tvarka, t.y. iš jų nereikalauti pajamų deklaravimo.

Prezidentės pataisos taip pat braukia prievolę iš biudžeto partijoms kompensuotį dalį patirtų rinkimų išlaidų.

Anksčiau įstatyme įrašytas tik kaip galimybė, 2010 metais Seimui priėmus įstatymo pataisas dalies politinės kampanijos išlaidų kompensavimas tapo privalomas. Šalies vadovės siūlymu nuostatos, jog ne mažiau kaip 3 proc. rinkėjų balsų surinkusioms partijoms, jei jos neturi su politine kampanija susijusių skolinių įsipareigojimų, kompensuojama iki 25 proc. politinės kampanijos išlaidų, būtų atsisakyta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666 portretas
pagal informacija pateikta zinesklaidos , siai dienai matome kad partijos tai nusikalteliu kartelis

none

none portretas
seniai laikas is viso nemoketi musu visu pinigu toms interesu konfliktuose paskendusioms grupuotems, kurios, ikvepimo pagautos, save skambiai vadina "partijomis". tai yra lobistines organizacijos, su neskaidria buhalterija, be jokios misijos ir vizijos, tikrai ne politiniu paziuru ar isitikinimu bendrumas juos suveda po tomis veliavomis. manau, kad is ju paciu ir tiktai is ju paciu kisenes ir turi buti finansuojama ta veikla.

gitas

gitas portretas
Labai teisingai,turi buti uzdrausta remti partijas.Nei privatus verslininkai,nei monopolistai ,nei individualus asmenys ,neturetu teises remti partijas.Partiju remina,as vadinu ,kysio davimu,uz tai turetu buti netgi baudziami.Tada dirbtu Lietuvai ir jos tautai.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių