I.Degutienė neskubės teikti Seimui A.Salamakino atsistatydinimo

Seimo pirmininkė Irena Degutienė trečiadienį gavo parlamentinės Etikos ir procedūrų komisijos (EPK) vadovo Algimanto Salamakino atsistatydinimo pareiškimą, tačiau neketina jo artimiausiu metu teikti Seimui svarstyti.

Parlamentarus informuos penktadienį

Trečiadienio rytą susitikusi su A.Salamakinu Seimo pirmininkė gavo iš jo prašymą atleisti iš EPK vadovo pareigų. "Apie tą prašymą turėsiu informuoti Seimą, tą padarysiu penktadienį. Ketvirtadienį negalėsiu to padaryti, nes tądien vyks speciali apkaltos dviem Seimo nariams svarstymo procedūra", - tvirtino I.Degutienė.

Tačiau ji pareiškė paprašiusi A.Salamakino neatsistatydinti. "Mes abu susitikimo metu su nostalgija prisimenam tą Seimą, kur EPK buvo visai kitaip formuojama. Tuomet A.Salamakinas irgi buvo komisijos pirmininkas. Joje tuomet vyravo viršpartiniai interesai, svarstyti tik etikos ir moralės dalykai. Dabar to nebeliko", - apgailestaudama kalbėjo ji.

Pasak Seimo vadovės, "niekas geriau nežino, nei A.Salamakinas, kaip dirba ši komisija".

Kol kas lieka pirmininku

"Reikia intensyviai dirbti, kad Lietuvos Seime atsirastų ir įsitvirtintų europietiško parlamentaro suvokimas. Reikia nuosekliai kovoti su įvairiais pažeidimais, kad Seimas netaptų pajuokos objektu. Puikiai suprantu, kai žmonės neigiamai vertina Seimą. Bet tai yra valstybės pagrindinė institucija ir reikia dirbti, kad ji būtų kuo geresnė", - pareiškė I.Degutienė.

Ji priminė, kad kol kas A.Salamakinas lieka EPK pirmininku. "Turi būti parengtas Seimo nutarimas dėl jo prašymo atsisatatydinti. Bet aš tikrai kol kas nesiruošiu jo rengti", - pastebėjo I.Degutienė.

Trečiadienį numatomas EPK posėdis, kuriame bus svarstomas A.Salamakino pareiškimas. "Jis kalbės tame posėdyje, gal ir komisijos nariai pakeis savo nuomonę. Todėl dar nieko nėra pasiskeitę, jis tebėra pirmininkas", - sakė Seimo vadovė.

Priminė A.Monkevičiaus atvejį

Ji dar kartą pabrėžė neketinanti teikti Seimui nutarimo projekto dėl A.Salamakino atleidimo iš EPK pirmininkų. I.Degutienė priminė, kad prieš kelerius metus tuometinis EPK pirmininkas Algirdas Monkevičius irgi parašė atsistatydinimo pareiškimą ir pateikė jį tuometiniam Seimo vadovui Artūrui Paulauskui. Tačiau pastarasis neteikė Seimui nutarimo dėl A.Monkevičiaus atleidimo ir jis iki kadencijos pabaigos išliko EPK vadovu.

Seimo vadovė taip pat užsiminė, kad gali būti siūloma sugrąžinti anksčiau galiojusią EPK sudarymo tvarką, kai kiekvienas deleguojamas į komisiją Seimo narys turėdavo surinkti po 15 kolegų parašų. Dabar to nėra ir komisijos narius tiesiogiai deleguoja visos Seimo frakcijos.

"Visos iki vienos frakcijos pasielgė neatsakingai. Nes Statutas pakeistas anoje kadencijoje į blogąją pusę. Iki to pakeitimo reikėdavo surinkti penkioliką parašų. Atranka tuomet buvo geresnė pagal moralinius ir sąžiningumo principus. Nebuvo atsitiktinių žmonių nebuvo. Greičiausiai taisysim Statutą atgal", - kalbėjo ji.

 

A.Salamakinas po pokalbio su I.Degutienė pakartojo neatsiimantis savo pareiškimo dėl atsistatydinimo. Tačiau kol kas liekantis EPK vadovu iki Seimas priims nutarimą dėl jo atleidimo. "Aš įteikiau pareiškimą – Seimo pirmininkės valia, kada jį teikti Seimui", - sakė jis.

A.Salamakinas pareiškė bandysiąs "kalbėtis su visais komisijos nariais" apie EPK darbo principus - "kas ką blogai padarė, kaip derėtų elgtis ir dirbti toliau". Komisijos pirmininko nuomone, EPK turėtų "užsidėti kaip Temidė labai tamsų raištį, kad nematytų nei partinės priklausomybės, nei asmeninių simpatijų ar antipatijų ir priimintų sprendimus dėl etikos nepaisant šių dalykų". Kol kas to, pasak EPK vadovo, nepavyko padaryti.

Bet jeigu nepavyktų perkalbėti EPK narių dėl skeptiško požiūrio į savo pirmininką, A.Salamakinas pareiškė tikrai prašysiąs I.Degutienės nedelsiant teikti Seimui nutarimą dėl jo atleidimo.

"Man buvo pateikti priekaištai, kad bendravau su žiniasklaida. O mane įpareigoja įstatymai teikti informaciją. Pagrindinis priekaištas man, kodėl aš bendrauju su žurnalistais. Bet aš tą turiu daryti ir kaip Seimo narys, ir kaip komisijos pirmininkas", - aiškino A.Salamakinas paklaustas, kodėl juo nepasitiki dalis EPK narių.

EPK praėjusią savaitę pripažino, kad jos pirmininkas pasielgė neetiškai, komentuodamas žiniasklaidai Seimo nario Remigijaus Ačo kelionę į egzotiškas užsienio šalis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių