I.Degutienė: Kontrabandą pažaboti padėtų visuotinis pajamų deklaravimas

Seimo pirmininkė Irena Degutienė sako, kad su kontrabanda kovoti padėtų visuotinis pajamų ir turto deklaravimas.

Panemunės pasienio poste – eilės. Jose laukiantys žmonės sako, kad kartais taip prastovėti tenka parą ar pusantros. Į Kaliningrado sritį pasienio gyventojai veržiasi pigesnių degalų, cigarečių, maisto produktų. Vyrai teigia, kad jei kainų skirtumai nebūtų tokie dideli, mažėtų ir savo reikmėms į Rusiją važinėjančiųjų, ir gabenančiųjų didelius kontrabandos kiekius. 

„Parsivežam truputį benzino, nes ten jis pigesnis. Kai kaina virš 4 litų, brangu.   Kai buvo kainos 3,5 lito, prisimenu, važiuojančių nebuvo, nebuvo ir eilių“, – teigė vyras. 

„Jei Lietuvoje būtų darbo, čia nė trečdalio tų mašinų neliktų“, – mano kitas pasienio gyventojas.

Tačiau į pasienį kovos su kontrabanda aptarti atvykusi Seimo pirmininkė I.Degutienė sako, kad kainų skirtumo mažinimas galbūt suvaldytų, anot jos, socialinę kontrabandą – tai yra, kai žmonės prasiveža vieną kitą papildomą pakelį cigarečių ar litrą benzino.

„Mes kalbam apie tą kontrabandą, kur cigaretės vilkikais važiuoja, kur užsakovų mes nežinome, nežinome, ir kur tie pinigai nusėda“, – kalbėjo I. Degutienė.

Kontrabanda, anot muitinės pareigūnų, grėsmingai didėja. Pernai pareigūnai sulaikė apie 120 mln. cigarečių, šiemet – apie pusę tiek vien per pirmą metų ketvirtį. Nelegalaus verslo pajamos per metus, anot jų, galėjo siekti pusę milijardo litų, žala valstybei dėl nesumokėtų mokesčių – apie 100 milijonų.

Seimo Pirmininkė sako pritarianti pareigūnų siūlymams keisti įstatymus, kad baudos už kontrabandą taptų adekvačios nusikaltimui, kad būtų užkirsti keliai realizuoti nusikalstamai įgytus pinigus.

„Tai ir Administracinių teisių pažeidimo kodeksas, ir Baudžiamasis kodeksas. Reikia daugiau kalnėti apie visuotiną pajamų ir turto deklaravimą – tai yra tai, kas labai akivaizdu, per ką būtų galima tas didžiąsias žuvis pagauti“, – mano I. Degutienė.

Anot Seimo pirmininkės, kovoje su kontrabanda būtina ugdyti ir visuomenės nepakantumą šiai nusikalstamai veiklai, nes dabar talkinti kontrabandininkams įtraukiami ir nepilnamečiai.


Šiame straipsnyje: Degutienė

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių