I.Degutienė: kalbant dėl Švietimo įstatymo reikia vadovautis faktais

Lietuviams ir lenkams diskusijose dėl naujojo Švietimo įstatymo reikia vadovautis ne emocijomis ar politiniais interesais, o įsiklausyti į argumentus ir faktus, teigia Seimo pirmininkė.

„Pirmiausia, geriausias receptas būtų abipusė pagarba ir įsiklausymas į argumentus ir faktus, o ne vadovavimasis emocijomis ar kažkokiais siaurais, politiniais partiniais interesais“, - interviu Žinių radijui sakė parlamento vadovė Irena Degutienė.

Ji pabrėžė, kad premjeras Andrius Kubilius sutarė su Lenkijos ministru pirmininku Donaldu Tusku dėl ekspertų darbo grupės nagrinėti tautinių mažumų klausimus Lenkijoje ir Lietuvoje.
Be to, Seimo vadovė priminė, kad Lenkijos laikraštis „Gazeta Wyborcza“  yra pripažinęs, kad naujasis Švietimo įstatymas Lietuvos lenkų nediskriminuoja.

„Man tik belieka įtarti, kad žmonės yra tikrai specialiai kurstomi kai kurių politikų, kurie siekia sau politinės naudos. Apgailestauju dėl to, kad nesibodima savo politinės naudos tikslais išnaudoti net vaikų“, - teigė I.Degutienė.

„Aš manau, kad iš tiesų yra daug dirbtinų kliūčių padaryta ir tiems patiems lenkams, gyvenantiems Lietuvoje, yra įkalta, kad čia kažkokia diskriminacija (...) Kai žinai, koks tai yra įstatymas ir koks jo tikslas, yra atvirkščiai. Diskriminacija gali būti tik tuomet, kai tu nesudarysi vienodų galimybių mokytis ir išmokti lietuvių kalbą, tuo labiau, kad ir egzamino laikymui ir vertinimui pereinamuoju periodu žymiai tos kartelės kriterijai yra nuleisti labiau, nei lietuviškas mokyklas baigusiems moksleiviams“, - sakė Seimo pirmininkė.

I.Degutienė teigė, kad galima diskutuoti apie ilgesnį pereinamąjį periodą, tačiau, anot jos, tie, kurie nori mokytis Lietuvos aukštosiose mokyklose, turi gerai mokėti lietuvių kalbą.
Pastaruoju metu Lietuvos ir Lenkijos santykius temdo nesutarimai vertinant tautinių mažumų padėtį. Lenkija sukritikavo naujas Švietimo įstatymo nuostatas, kuriomis stiprinama lietuvių kalbos padėtis tautinių mažumų mokyklose, nors Lenkijoje gyvenantys lietuviai sako, kad net ir priėmus įstatymą lenkai Lietuvoje turės geresnes sąlygas mokytis gimtąja kalba nei jie.


Šiame straipsnyje: Švietimo įstatymasLenkai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių