I.Degutienė griežtintų partijų steigimo tvarką

Seimo pirmininkė Irena Degutienė pasisako už tai, kad būtų griežtinami reikalavimai steigiant naujas politines partijas, pirmiausia didinant reikalaujamą steigėjų skaičių.

„Reikėtų peržiūrėti įstatymą, sugriežtinti partijų steigimo ir registravimo tvarką, nes sutinku, kad dabar įstatymas yra pernelyg liberalus“, - sakė I.Degutienė antradienį Lietuvos radijo laidoje.

Taip Seimo vadovė atsakė į radijo klausytojo pasiūlymą net dvidešimt kartų padidinti reikalavimą naujos partijos steigėjų skaičiui – iki 20 tūkstančių. Pagal šiuo metu galiojantį įstatymą, partijai įsteigti pakanka 1000 žmonių. Jiems net nereikia dalyvauti steigiamajame suvažiavime, tik pasirašyti steigimo dokumentus.

Šiuo metu Lietuvoje yra oficialiai įregistruota beveik keturios dešimtys politinių partijų. Nemenka jų dalis – negyvybingos, nedalyvauja jokiuose rinkimuose ar matomoje visuomeninėje-politinėje veikloje, neteikia savo finansinių ataskaitų Vyriausiajai rinkimų komisijai ir mokesčių inspektoriams. Nepaisant to, visos partijos – gyvybingos ar ne - yra įregistruotos ir turi juridinio asmens statusą.

Pasipiktinusiam tokia situacija klausytojui I.Degutienė paaiškino, kad nepriklausomybę prieš du dešimtmečius atkūrusioje Lietuvoje buvo nustatyti gana liberalūs partijų steigimo reikalavimai. Iš pradžių galiojo vos 300 steigėjų taisyklė, vėliau ji buvo pakelta iki 1000 žmonių.

„Taip buvo padaryta tikintis, kad kuo daugiau žmonių įsitrauktų ir dalyvautų politinėje veikloje. Todėl nustatyta labai žema partijų steigimo kartelė. Juk kelias dešimtis metų sovietų sistemoje gyvenome vienos partijos monopolio ir nedemokratinės sistemos sąlygomis“, - pastebėjo Seimo vadovė.

Tačiau ji sutiko, kad puoselėtos viltys pasiteisino tik iš dalies. Todėl dabar, praėjus dvidešimčiai metų po nepriklausomybės atkūrimo, esą jau galima būtų pagalvoti apie kitokią, griežtesnę partijų steigimo ir veiklos reglamentavimo tvarką.

I.Degutienė priminė, kad daugumoje išsivysčiusių Vakarų valstybių egzistuoja vos kelios didelės partijos. „Paprastai viena ar pora atstovauja kairiuosius, dar viena – dešiniuosius ir dar yra viena kita yra liberali, centristinė partija“, - teigė ji, pareiškusi viltį, kad ir Lietuvoje ilgainiui galėtų nusistovėti tokia stabili politinė sistema.

Dabartiniame Seime yra 8 savo frakcijas turinčios partijos, dar trys turi savo atstovų, tačiau neturi savų frakcijų. Valdančiąją koaliciją sudaro keturios dentro dešinės partijos.

Tačiau Seimo pirmininkė nepasakė, kaip ji norėtų, kad būtų sugriežtintas partijų steigimo ir veiklos teisinis reglamentavimas. Tai esą turėtų nuspręsti Seimas, taisydamas atitinkamus įstatymus.

Kol kas nežinoma, kada parlamentarai galėtų imtis pataisų įstatymuose apie partijų steigimą, iki kelių padidintų reikalaujamų steigėjų skaičių.


Šiame straipsnyje: Degutienėpartijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių