I.Degutienė: Dūmos rinkimų rezultatai buvo aiškūs iš anksto

Rusijos parlamento rinkimų rezultatai buvo aiškūs iš anksto, pirmadienį pareiškė Lietuvos Seimo pirmininkė Irena Degutienė.

Kita vertus, vertindama pirminius rinkimų rezultatus, ji įžvelgia ir žingsnį link politinio pliuralizmo Rusijoje.

„Rusijos Dūmos rinkimų rezultatai buvo aiškūs iš anksto. Klausimas buvo tik toks: kaip pasidalys balsai tarp valdančiosios “Vieningos Rusijos„ ir Kremliui lojalios sisteminės opozicijos“, - sakoma pirmadienį BNS perduotame I.Degutienės komentare.
Anot Seimo vadovės, norėtųsi manyti, jog faktas, kad valdančioji partija "Vieningoji

Rusija„ prarado konstitucinę daugumą parlamente, “yra žingsnis politinio pliuralizmo link, tačiau akivaizdu, jog esminių politinės sistemos pokyčių neįvyko".
„Tai, kad buvo sukurtos kliūtys rinkimuose dalyvauti demokratiškai nesisteminei opozicijai, tai tik įrodo“, - teigė I.Degutienė.

Pirminiais duomenimis, per sekmadienį vykusius parlamento rinkimus Rusijoje premjero Vladimiro Putino vadovaujama partija „Vieningoji Rusija“ gavo 49,54 proc. balsų. Tokiu būdu valdančioji partija prarado vadinamąją konstitucinę daugumą, kurios reikia norint netrukdomai keisti Konstituciją.

2007 metais „Vieningoji Rusija“ buvo surinkusi net 64,3 proc. rinkėjų balsų.
Rusijos komunistų partija liko antroje vietoje su 19,16 proc. balsų - daugiau nei po 2007 metų rinkimų turėti 12 procentų. Partija „Teisingoji Rusija“ sekmadienį gavo 13,22 proc. balsų, Rusijos liberalų demokratų partija - 11,66 proc. balsų.

Pasak Centrinės rinkimų komisijos vadovo Vladimiro Čiurovo, remiantis šiais rezultatais „Vieningoji Rusija“ gali pretenduoti į 238 iš 450 vietų šeštojo šaukimo Valstybės Dūmoje. Didžiausia opozicinė jėga bus Komunistų partija su 92 vietomis, „Teisingoji Rusija“ turės 64 vietas, o liberaldemokratai - 56 vietas.

Sekmadienį Rusijos policija sulaikė kelias dešimtis žmonių Maskvoje ir Sankt Peterburge. Protesto akcijos rengtos prieš rinkimų pažeidimus valdžios partijos naudai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

rolkis

rolkis portretas
Lietuvoje esminiu politikos pasikeitimu nera jau 20 metu !

dar aiskiau.....

dar  aiskiau..... portretas
lietuvoje , net pavardes galima is anksto pasakyti, kas paklius prie seimo lovio.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių