Į savivaldos rinkimus siūloma duris atverti ir pavieniams kandidatams

Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas (VVSK) pritarė įstatymo projektui, kuris leistų savivaldos rinkimuose išsikelti ir nepartiniams sąrašams. Dėl to smarkiai keičiama savivaldos rinkimų sistema - numatoma dabartines rinkimų apygardas skaidyti į mažesnis ir atverti duris pavieniams kandidatams.

Komiteto patvirtinta redakcija bus teikiama svarstyti Seimui. Seimą iki savivaldos rinkimų 2011-aisiais priimti teisės aktus, kurie leistų rinkimuose kandidatuoti ir nepartiniams, įpareigojo Konstitucinis Teismas (KT).

VVSK patvirtinti pakeitimai palieka proporcinę rinkimų sistemą, bet ji smarkiai keičiama.

Pagal komiteto patvirtintą projektą, kandidatus į savivaldybių tarybas galėtų kelti politinės partijos, visuomeninės organizacijos, savo kandidatūras galėtų iškelti ir pavieniai asmenys.

Kaip BNS paaiškino Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas, visuomeninėms organizacijoms, norinčioms kelti kandidatų sąrašus, keliami papildomi reikalavimai - kad toje savivaldybėje jos turėtų bent dvigubai daugiau narių negu renkama tarybos politikų. Be to, tos organizacijos įstatuose turi būti nurodyta, kad jos tikslas - rūpintis tos savivaldybės gerove, spręsti jai aktualias problemas, keliant kandidatus per savivaldos rinkimus.

Save iškėlęs kandidatas, kad jo pavardė būtų įrašyta į balsavimo biuletenį, privalėtų surinkti bent 1 proc. tos apygardos rinkėjų parašų, bet ne mažiau kaip 50.

Siekiant priartinti politikus prie rinkėjų, pasak Z.Vaigausko, siūloma dabartines 60 savivaldybių tarybų rinkimų apygardas skaidyti į mažesnes vadinamąsias vietos apygardas. Vienoje tokioje apygardoje būtų renkama nuo 2 iki 5 tarybos narių. Tačiau bendras mandatų skaičius savivaldybėje nesikeistų. Tarybos narių skaičių siūloma mažinti tik poroje mažiausių šalies savivaldybių.

"Meras pasiūlo apygardos suskirstymo projektą, taryba pritaria ir atiduoda Vyriausiajai rinkimų komisijai palaiminti bei paskelbti", - aiškino Z.Vaigauskas.

Anot jo, pagal projektą savivaldybės meras siūlytų, kiek tokių vidaus apygardų turėtų būti. Pavyzdžiui, Vilniuje tokių apygardų galėtų būti nuo 11 iki 26.

Varžytis dėl savivaldybės tarybos nario mandato galės ir partijų, ir visuomeninių organizacijų kandidatų sąrašai, ir save išsikėlę kandidatai. Kandidatai rinkimuose galės dalyvauti tik vienoje apygardoje.

Partijos ar visuomeninės organizacijos kandidatų sąrašams siūloma nustatyti "grindis" ir "lubas". Iš viso rinkimuose dalyvaujanti partija ar organizacija vienoje savivaldybėje privalėtų iškelti kandidatų ne mažiau nei pusė toje savivaldybėje renkama tarybos narių. Tačiau kandidatų sąrašas negalės viršyti dvigubo tarybos narių skaičiaus.

Pavyzdžiui, viena partija ar visuomeninė organizacija per visus kandidatų sąrašus Vilniaus miesto savivaldybėje, turinčioje 51 tarybos narį, negalėtų teikti mažiau nei 26 kandidatus, ir ne daugiau kaip 102.

Iš nepartinių sąrašų ir pavienių asmenų, kaip ir šiuo metu iš partinių, bus reikalaujama sumokėti rinkimų užstatą. Jis yra 1 vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio dydžio.

Iki šiol kandidatus į savivaldybės tarybos narius gali kelti tik partijos. Šios nuostatos pagrindu Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) priimtą sprendimą grupė piliečių apskundė teismui ir skundas nukeliavo iki KT.

Konstitucinis Teismas tuomet pripažino, kad įstatymas, leidžiantis rinkimuose dalyvauti tik partijų kandidatų sąrašams, prieštarauja Konstitucijai.

Sprendimą KT paskelbė prieš pat 2007 metų savivaldybių tarybų rinkimus, nustatydamas, jog jie turi vykti pagal seną tvarką, tačiau nepartiniams kandidatams per 2011 metų savivaldos rinkimus privalu sudaryti teisę balotiruotis.

Savivaldos rinkimai turėtų įvykti 2011 metų pradžioje. Iš visoje Lietuvoje renkama 1550 savivaldybių tarybos narių.


Šiame straipsnyje: rinkimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių