Į saugumą keliauja nauji klausimai dėl 12-os pažymų

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) užduos papildomų klausimų Valstybės saugumo departamentui (VSD) apie pagarsėjusias 12 operatyvinių pažymų.

Nuspręsta pateikti klausimus

Trečiadienį NSGK posėdyje svarstyta, ką daryti su neseniai šį komitetą pasiekusiomis 2006 metais parašytų VSD 12 pažymų. Jų reikalavo dar praėjusios kadencijos Seimo NSGK, atlikęs VSD veiklos tyrimą, tačiau tik šią vasarą pakoregavus Operatyvinės veiklos įstatymą pažymos buvo pateiktos komitetui.

Šiose pažymose kalbama apie galimai korupcinius politikų, verslininkų ir žiniasklaidos ryšius, apie galimą neteisėtą poveikį politiniams sprendimams, apie galimą vadinamąjį „valstybės užvaldymą“.

Pasak NSGK pirmininko Arvydo Anušausko, komiteto posėdyje buvo sutarta suformuluoti dar keletą klausimų VSD apie tai, kaip buvo panaudota šiose pažymose išdėstyta operatyvinė informacija, kas su ja susipažino, ar ji turėjo įtakos vykdant kokius nors galimų nusikalstamų veikų tyrimus.

Atsakymų tikisi greitai

„Prieš trejus metus atlikto VSD veiklos parlamentinio tyrimo metu nebuvo atsakyta į kelis klausimus, susijusius su tuo, kaip pasielgta su šių pažymų turiniu, kaip juo pasinaudota. Todėl komitetas dabar, savo įgaliojimų ribose suformuos papildomus klausimus VSD. Sulaukę atsakymų spręsime, kaip elgtis toliau – ar galime komitete kaip nors įvertinti tų pažymų turinį, ar prašysime Seimo įgaliojimų atnaujinti tyrimą“, - po uždaro komiteto posėdžio žurnalistams sakė A.Anušauskas.

Pasak jo, svarbu sužinoti, „kaip buvo realizuota informacija, esanti pažymose“. „Neturint aiškių atsakymų iš VSD to detaliai negalima sužinoti“, - kalbėjo komiteto vadovas. Būtent todėl, anot jo, ir buvo nuspręsta užduoti papildomus klausimus saugumiečiams.

Komiteto posėdyje trečiadienį dalyvavo ir VSD generalinis direktorius Gediminas Grina. Tačiau jis posėdžio turinio nekomentavo.

Pasak A.Anušausko, VSD vadovas patikino, kad atsakymai į jau suformuluotus NSGK papildomus klausimus bus pateikti „gana greitai, galbūt jau kitą savaitę“.

Dėl išviešinimo sprendžia ekspertai

NSGK pirmininkas teigė, kad komiteto posėdyje nebuvo kalbėta apie pasiūlymus panaikinti visų dvylikos pažymų slaptumą. „Tai VSD įgaliojimai – ten dirba ekspertų komisija, kuri turės pateikti išvadą, ką ir kaip galima viešinti“, - sakė A.Anušauskas. Jo nuomone, šis darbas užtruks gana ilgai, nes „tikrinamas kiekvienas sakinys“.

VSD pranešė, kad atsižvelgiant į Seimo pirmininkės Irenos Degutienės kreipimąsi dėl galimo 12 pažymų išslaptinimo, G.Grinos nurodymu, darbą pradėjo specialioji ekspertų komisija.

„Paslapčių subjektuose įslaptintos informacijos apsaugą koordinuoja nuolatinės specialiosios ekspertų komisijos. Jos sprendžia klausimus, susijusius su įslaptintos informacijos apsauga. VSD specialioji ekspertų komisija, atsižvelgdama į Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymo nuostatas, turės įvertinti dokumentų išslaptinimo galimybes ir pateikti savo siūlymus bei išvadas generaliniam direktoriui“, - pranešė VSD.

Pasak pranešimo, „remdamasis šios komisijos išvada VSD generalinis direktorius priims sprendimą dėl pagrindo pakeisti nustatytas pažymų slaptumo žymas“.

„Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymas apibrėžia du atvejus, kuomet įslaptinta informacija gali būti išslaptinta – kai pasibaigia nustatytas įslaptinimo terminas arba išnyksta įslaptinimo tikslingumas, nors nustatytas įslaptinimo terminas dar nėra pasibaigęs“, - priduriama VSD pranešime.

Prezidentė nerado „nieko įdomaus“

Seimas specialiu nutarimu VSD buvo prašęs pateikti 2006 metų sausio 29 dienos pažymą „Dėl Rusijos interesų įsigyjant „Mažeikių naftos“ akcijas“, 2006 metų vasario 13 dienos pažymą „Dėl Rusijos interesų įsigyjant „Mažeikių naftos“ akcijas“, 2006 metų kovo 16 dienos pažymą „Dėl pretendentų įsigyti „Mažeikių naftos“ akcijas“, 2006 metų gegužės 11 dienos pažymą „Dėl „Mažeikių naftos“ akcijų įsigijimo“.

Taip pat beveik ketverius metus reikalauta pateikti 2006 metų rugsėjo 11 dienos VSD pažymą „Dėl Vytauto Naudužo skyrimo ūkio viceministru aplinkybių“, 2006 metų birželio 21 dienos pažymą „Dėl naujos koalicijos Seime formavimo“, 2006 metų liepos 27 dienos pažymą „Dėl Seimo narės Aldonos Staponkienės“, 2006 metų vasario 28 dienos pažymą „Dėl „Lietuvos geležinkelių“ liberalizavimo“, 2006 metų liepos 28 dienos pažymą „Dėl Seimo nario Vladimiro Orechovo“, 2006 metų rugsėjo 15 dienos pažymą „Dėl Lietuvos Respublikos garbės konsulo Kipre skyrimo“, 2006 metų rugsėjo 15 dienos pažymą „Dėl konflikto Kauno termofikacinėje elektrinėje“, 2006 metų spalio mėnesio VSD Antrosios valdybos rengtos pažymą „Dėl verslo grupių įtakos žiniasklaidai“.

A.Anušauskas, Seimo pirmininkė I.Degutienė ir premjeras A.Kubilius pasisakė už šių pažymų išslaptinimą. Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė jose neradusi „nieko įdomaus“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių