Į parlamentą nebepatekęs P.Luomanas išsipirko Seimo nuomotą automobilį

Buvęs parlamentaras konservatorius Petras Luomanas mažesne nei rinkos kaina išsipirko ketverius metus nuomotą automobilį, pranešė „Lietuvos ryto“ televizija.

Dirbdamas praėjusios kadencijos Seime politikas už parlamentinei veiklai skirtus pinigus nuomojo dyzelinę „Subaru Impreza“. Už šio automobilio nuomą Seimo kanceliarija sumokėjo maždaug 45 tūkst. litų. Kai nepateko į naują parlamentą, trejų metų mašiną P.Luomanas nusipirko už 20 tūkst. litų.

„Kainavo tiek, kiek lizingo kompanija būtų pardavusi bet kuriam kitam. Tai kaina, kurią nustato lizingas, jokių nuolaidų nėra“, - tvirtino politikas.

Televizijos duomenimis, trejų metų dyzelinė „Subaru Impreza“ rinkoje kainuoja dvigubai daugiau - apie 40 tūkst. litų.

Pagal Seimo vadovybės patvirtintą tvarką, Seimo nariams draudžiama sudaryti išperkamosios nuomos sutartį.

„Jokios sutarties, kuri būtų pagrįsta išperkamosios nuomos principu, negali būti“, - sakė Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Valentinas Stundys.

P.Luomanas tvirtino, kad ir nebuvo sudaręs išperkamosios nuomos sutarties, tiesiog nuomojo automobilį, o pasibaigus sutarčiai bendrovė pasiūlė jam jį pirkti.

„Prasideda tam tikras gudravimas. Turbūt koks nors susitarimas vyksta tik tarp dviejų subjektų, (...) kadenciją baigęs Seimo narys imasi tam tikros rizikos tokį veiksmą daryti“, - svarstė V.Stundys.

Kadangi P.Luomanas nebėra Seimo narys, etikos sargai jo elgesio vertinti negali, bet, V.Stundžio nuomone, teisinį vertinimą turėtų duoti prokurorai.

2009 metais Vilniaus apygardos prokuratūra buvo susidomėjusi Seimo narių už parlamentines lėšas nuomojamais automobiliais. Tuomet paaiškėjo, kad kai kurie parlamentarai yra sudarę po dvi automobilių nuomos ir išpirkimo sutartis. Pavyzdžiui, Seimo narė Asta Baukutė su lizingo bendrove buvo sudariusi beveik 140 tūkst. litų kainuojančio automobilio nuomos sutartį ir pasirašiusi kitą - transporto priemonės išpirkimo - sutartį. Iš jos buvo matyti, kad pasibaigus Seimo narės įgaliojimams, jai pačiai ar jos nurodytam trečiajam asmeniui turi būti sudaryta galimybė automobilį įsigyti už likutinę vertę. Pastarojoje sutartyje nurodyta automobilio išpirkimo kaina - 24,4 tūkst. litų.

Prokurorai tuomet teigė, kad tokios sutartys sudaro prielaidas Seimo nariams ar jų nurodytiems tretiesiems asmenims gauti turtinės naudos - įgyti automobilį - valstybės sąskaita, nes didžioji dalis jo vertės būtų padengta valstybės biudžeto lėšomis, kas mėnesį mokant nuomos įmokas.

Tai, prokurorų manymu, nesuderinama nei su visos visuomenės interesų tenkinimu, nei su maksimalios naudos visuomenei siekimu, nei su valstybės turto tausojimu, nešvaistymu, rūpestingu, racionaliu naudojimu bei naudojimu tik teisės aktų nustatyta tvarka.

Po prokurorų įsikišimo kai kurie parlamentarai pakeitė automobilių nuomos sutartis.


Šiame straipsnyje: Petras LuomanasParlamentas

NAUJAUSI KOMENTARAI

saulynas

saulynas portretas
kad tai daro ne vienas,o grupe is anksto susitarusiu asmenu,kad tai vyksta senai ir kad tai yra sistema-tai faktas.kodel tai iki siol vyksta-klausimas? o ka tiems isgamoms palinketi? skriauskit Lietuvos zmones,pleskit ,bet,prieisit liepto gala,reiks atsakyti.netoli isgamos vaziuosit jus su tom masinom.

ko is jo noret

ko is jo noret portretas
jau vien tai, kad konservatorius viska pasako. Is tos kristolines svariosios partijos kaip patys skelbia...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių