Į laisvą LRT tarybos nario vietą – keli kandidatai

Beveik visos Seimo opozicinės frakcijos jau pasiūlė savo kandidatus į Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) tarybos nario vietą, kuri atsilaisvino gegužę, kai iš tarybos pasitraukė buvęs jos pirmininkas Valentinas Milaknis.

Tarp opozicinių frakcijų siūlomų kandidatų - žurnalistas Vytautas Matulevičius, psichologas Gediminas Navaitis, socialinės apsaugos ir darbo viceministras Mečislovas Zaščiurinskas.

Taip pat svarstomos ligšiolinio Vilniaus arkikatedros klebono Ričardo Doveikos bei buvusio ilgamečio „Laisvosios Europos radijo" Lietuvos tarnybos vadovo Kęstučio Girniaus pavardės.

Buvęs LRT tarybos pirmininkas V.Milaknis iš šių pareigų ir apskritai iš tarybos pasitraukė gegužės mėnesį protestuodamas dėl Dariaus Kuolio laidos Lietuvos radijuje uždarymo ir reikšdamas nepasitikėjimą naujuoju LRT vadovu Audriumi Siaurusevičiumi.

V.Milaknis buvo Seimo opozicijos pasiūlytas LRT tarybos narys, kandidatą jo pamainai taip pat siūlys parlamentinė opozicija.

Visos keturios opozicinės parlamentinės partijos apie pasirinktus pretendentus turi pranešti Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetui (ŠMKK). Anot komiteto biuro vedėjo Kęstučio Kaminsko, trys politinės jėgos - Darbo partija, Liberalai demokratai ir Liberalų sąjūdis - jau nurodė pavardes tų, kuriuos norėtų matyti nacionalinį transliuotoją valdančioje institucijoje.

Kol kas trūksta tik Tėvynės sąjungos pasiūlyto pretendento.

Darbo partijos manymu, LRT tarybos nariu turėtų būti partijos kolega, buvęs socialinės apsaugos ir darbo viceministras M.Zasčiurinskas.

Liberalų sąjūdis, anot frakcijos seniūno Algio Kašėtos, į LRT tarybos narius siūlo partijos narį žinomą psichologą G.Navaitį.

„Tvarkos ir teisingumo" frakcijos Seime seniūnas Valentinas Mazuronis nepanoro atskleisti, ką išsirinko liberaldemokratai. „Mes savo kandidatą dar svarstome", - sakė V.Mazuronis.

Tuo metu Seimo ŠMKK atstovas K.Kaminskas teigė, jog R.Pakso vadovaujama politinė jėga pasirinko žurnalistą Vytautą Matulevičių - „pilietininkų" vadovo Algimanto Matulevičiaus brolį.

Anot Tėvynės Sąjungos pirmininko Andriaus Kubiliaus, dėl galutinio pretendento jie dar nesusitarę, todėl galimų kandidatų kol kas neskelbia. Partija neskuba paskelbti savo sprendimo iki rugsėjo 10-osios, nors Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas galutinį opozicinių partijų žodį turėjo išgirsti iki birželio pabaigos.

Neoficialiomis žiniomis, konservatoriai svarsto Vilniaus arkikatedros klebono R.Doveikos ir buvusio „Laisvosios Europos radijo" Lietuvos tarnybos vadovo, Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojo K.Girniaus kandidatūras.

Birželio pradžioje nacionalinį transliuotoją valdančios institucijos vadovu išrinktas istorikas ir Kovo 11-osios akto signataras Gediminas Ilgūnas.

G.Ilgūnas jau buvo tarybos narys prieš tapdamas jos pirmininku, todėl vieno nario, pasitraukus V.Milakniui, vis dar trūksta. Dėl bendro opozicijos siūlomo žmogaus į šią vietą numatoma susitarti po rugsėjo 10-tosios, prasidėjus Seimo rudens sesijai.

LRT taryba yra aukščiausioji nacionalinio transliuotojo valdymo institucija, skirianti nacionalinio transliuotojo administracijos vadovus.

Ji sudaroma 6 metams iš 12 asmenų - visuomenės, mokslo ir kultūros veikėjų, kuriuos skiria prezidentas, Seimas, Lietuvos mokslo taryba, Lietuvos švietimo taryba, Lietuvos meno kūrėjų asociacija, Lietuvos vyskupų konferencija.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama.  


NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių