Į KT keliauja tūkstančiai apkaltos puslapių

Dėl nemenkos bylų apimties Konstitucinis Teismas (KT) tik rudenį pateiks išvadą, ar Seimo nariai Aleksandras Sacharukas ir Linas Karalius verti apkaltos.

Medžiaga ruošta dvi savaites

Seimas dar gegužės 25 dieną priėmė nutarimus dėl kreipimosi į KT, ar opozicinės Krikščionių partijos frakcijos nariai A.Sacharukas ir L.Karalius savo veiksmais tikrai pažeidė Konstituciją bei sulaužė valstybei duotą priesaiką ir dėl to verti mandatų atėmimo apkaltos proceso būdu.

Tačiau tik dabar šie kreipimaisi nukeliavo į Teismą. Trečiadienį Seimo pirmininkė Irena Degutienė pranešė perdavusi KT Seimo prašymus pateikti išvadas, ar A.Sacharuko ir L.Karaliaus veiksmai prieštarauja Konstitucijai. Teismui taip pat perduotos Seimo specialiųjų tyrimo komisijų išvados dėl pagrindo pradėti apkaltos procesus šiems Seimo nariams.

KT dabar galės pradėti planuoti, kada įvyks šių paklausimų svarstymas.

Kaltinimų A.Sacharukui ir L.Karaliui bylos buvo dvi savaites ruošiamos bei dauginamos Seime. Pasak parlamento pirmininkės atstovo spaudai Juozo Ruzgio, nutarimai dėl kreipimosi į KT formaliai įsigaliojo tik trečiadienį, nes išvakarėse buvo paskelbti „Valstybės žiniose“. Visą šį laiką teisininkai rengė nagrinėjimui Teisme būtiną medžiagą.

Gali siekti 90 tūkstančių puslapių

Be to, KT pateikta gausiai padauginta specialiosios Seimo komisijos apkaltos A.Sacharukui ir L.Karaliui procesams pradėti medžiaga. Pagal galiojantį įstatymą, Teismui turi būti pateikta net po 30 abiejų kreipimosi kopijų.

I.Degutienės sekretoriatas skaičiuoja, kad trečiadienį į KT nukeliavo 45 puslapiai kreipimosi dėl A.Sacharuko apkaltos bylos ir 46 puslapiai – dėl L.Karaliaus. Padauginus jas iš 30 gauta 2730 abiejų bylų puslapių kopijų.

Bylos nagrinėjimo metu KT gali paprašyti ne tik paties oficialaus kreipimosi, bet ir visos Seime surinktos su apkaltomis susijusios medžiagos kopijų. Tuomet kopijų puslapių būtų skaičiuojama dešimtimis tūkstančių.

Specialiosios komisijos vadovas Kęstutis Masiulis teigia, kad kiekvieno Seimo nario, kuriam inicijuota apkalta, byloje yra nuo 1000 iki 1500 puslapių. „Susegta po gerą sprindį dokumentų - tai ir specialiosios komisijos protokolai, ir stenogramos, ir visi gauti įvairių institucijų atsakymai, ir kitokie dokumentai. Vadinasi, abiejų apkaltų bylų apimtis yra maždaug 3000 puslapių“, - kalbėjo K.Masiulis.

Tai reiškia, kad įvykdžius įstatymo reikalavimą pateikti KT po 30 abiejų bylų kopijų, bendras visų Teismui pateikiamų puslapių kiekis siektų apie 90 tūkstančių. Maždaug tiek telpa į nediduko krovininio automobilio bagažinę.

Sudėtingos procedūros

K.Masiulis tvirtino praėjusią savaitę pasidomėjęs, kodėl taip ilgai užtruko kreipimosi į KT pateikimas. „Reikia viską labai kruopščiai ir tvarkingai surašyti, padaryti labai daug kopijų, reikia viską tvarkingai Teismui pateikti. Todėl ir užtruko. Įstatymo nuostata dėl netgi 30 apkaltos bylos kopijų pateikimo gal ir kiek keistoka, tačiau galiojanti ir vykdytina“, - aiškino jis.

Politiko teigimu, KT jį informavo, kad apkaltos A.Sacharukui ir L.Karaliui bylų nagrinėjimas dėl vasaros atostogų bei gana sudėtingų procedūrų užtruks iki rugsėjo, galbūt netgi spalio mėnesio.

KT, gavęs iš Seimo visą su apkaltomis susijusią medžiagą, išnagrinės, ar teikiamos bylos yra tvarkingos, ar jose nieko netrūksta, ar gali būti pradėtas nagrinėjimo Teisme procesas. Tuomet visos procese dalyvaujančios pusės turės paskirti savo atstovus, pateikti savo rašytinius paaiškinimus. Tik tuomet, kai visa tai bus padaryta, galima rengti viešą KT posėdį, kuriame bus nagrinėjamos apkaltos bylos.

KT skaičiuojama, kad iki birželio pabaigos bus patikrinti visi pateiktieji dokumentai ir nuspręsta pradėti teisminį procesą. Liepos mėnesį KT atostogaus. Rugpjūtį, sugrįžę iš atostogų, teisėjai gali tikėtis sulaukti visų būtinų atsakymų iš suinteresuotųjų pusių. Rugsėjį gali įvykti viešieji posėdžiai, kuriuose būtų nagrinėjama, ar A.Sacharukas ir L.Karalius tikrai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką.

Rugsėjo pabaigoje arba spalį tikimasi paskelbti KT išvadą šiose apkaltos bylose.

Žmonės nesupranta vilkinimo

Tik tuo atveju, jeigu KT nustatys, kad A.Sacharukas ir L.Karalius pažeidė Konstituciją bei sulaužė priesaiką, apkaltos procesas galės grįžti į Seimą, kuris 85 balsais galės panaikinti abiejų šių parlamentarų mandatus. Manoma, kad toks balsavimas gali įvykti ne anksčiau kaip spalį ar lapkritį.

„Kaip yra, taip yra, nieko čia nepadarysi. Demokratija kainuoja ne tik pinigus, bet ir tam tikrą laiką“, - skėsčiojo rankomis K.Masiulis, vis dėlto išreiškęs apgailestavimą, kad nepavyksta kur kas sparčiau išspręsti šių klausimų.

„Aš labai norėčiau, kad viskas vyktų greičiau. Tuo labiau, kad paprastiems žmonėms toks ilgas procesas yra menkai suprantamas. Dauguma žmonių įsitikinę, kad A.Sacharukas ir L.Karalius verti Seimo nario mandato atėmimo, todėl jie nesupranta, kodėl visa ši nemaloni istorija trunka beveik metus“, - sakė Seimo specialiosios komisijos vadovas.

L.Karalius kaltinamas šių metų pradžioje praleidęs nemažai Seimo posėdžių, nes išvyko privačios kelionės į egzotiškus kraštus. Jis taip pat kaltinamas netiesos Seimo vadovybei sakymu ir diplomatinio paso pasinaudojimu per privačias keliones.

A.Sacharukui apkaltos procesas inicijuotas dėl to, kad jis bent 11 kartų neteisėtai pasinaudojo išvykusio L.Karaliaus balsavimo kortele, taip suklastodamas oficialų dokumentą – Seimo balsavimo rezultatus.


Šiame straipsnyje: apkaltosSacharukaskaralius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių