Į JAV - be vizų

Europos Parlamentas ragina Jungtines Valstijas iki kitų metų vidurio suteikti bevizį režimą visų Europos Sąjungos šalių piliečiams. Vakar priimtoje rezoliucijoje sakoma, kad Europos Komisijos ir JAV derybos dėl vizų panaikinimo turėtų būti baigtos iki 2009-ųjų birželio ir nuo tada turėtų baigtis ES piliečių diskriminacija.

"Bet kokios formos tiesioginė arba netiesioginė Europos piliečių diskriminacija, įskaitant dėl jų pilietybės, turėtų būti draudžiama ne tik ES viduje, bet ir už ES ribų", - skelbiama rezoliucijoje, kurią cituoja Europos Parlamento spaudos tarnyba.

ES ir JAV derybos dėl bevizio režimo šiuo metu vykdomos „dviem lygiais". Prieš kelis mėnesius Lietuva ir dar penkios šalys su Vašingtonu pasirašė dvišalius memorandumus šiuo klausimu, taip sukeldamos Europos Komisijos susierzinimą. Kiek vėliau buvo nuspręsta, kad dėl ES kompetencijai priklausančių sričių JAV derėsis tiesiogiai su Europos Komisija, o dėl atskirų šalių kompetencijos sričių - su pačiomis valstybėmis.

Praėjusį mėnesį JAV ambasadorius Lietuvoje Džonas Klaudas sakė, kad Lietuva bevizio režimo gali tikėtis kitų metų pradžioje.

JAV nereikalauja vizų iš 15 ES šalių senbuvių piliečių, tačiau programa netaikoma Graikijos ir pokomunistinių šalių, išskyrus Slovėniją, piliečiams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių