Į istorinį žygį Panevėžio rajonas delegavo arklį

Rugsėjo 8-ąją iš Trakų į istorinį žygį Vytauto Didžiojo keliais Juodosios jūros, Očakovo miestelio Ukrainoje, link patrauks dešimt raitelių ir keturiolika žirgų. Tarp pastarųjų bus ir Panevėžio rajone, Pakuodžiupiuose, esančio žirgyno savininko Mindaugo Sekmoko žemaitukų veislės arklys.

„Manasis veikiausiai Juodosios jūros vandens negers, kaip Vytautojo Didžiojo žirgas prieš 600 metų. Kitiems arkliams toks vanduo irgi neturėtų patikti ir tikti“, – juokavo žirgų augintojas.

M.Sekmokas apgailestavo, kad žygyje nedalyvaus nė vienas raitelis iš Panevėžio rajono. Pasak jo, norinčiųjų ir vertų keliauti buvo ne vienas, bet kandidatams nepavyko suderinti mokslų ar darbo.

Žygis, aplankant daugiau nei 20 svarbiausių Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istorinių objektų, užtruks 40 dienų. Jo dalyviai nujos apie 2000 kilometrų.

Žemaitukų arklių augintojų asociacijai (ŽAAA) vadovaujantis M.Sekmokas turi 15 šios veislės arklių. Žygio organizatoriai dar pernai žiemą iš jų išsirinko keturis žirgus, jie M.Sekmoko žirgyne buvo pradėti ruošti žygiui – iškastruoti, treniruojami. Iš keturių žirgų garbė dalyvauti žygyje teko tik vienam – 12 metų Praidui.

Pasak M.Sekmoko, tokio amžiaus žemaitukai yra pačiame jėgų žydėjime.

Praidas iš kitų išsiskyrė ištverme ir romiu būdu, o tai yra labai svarbu nešant raitelį tokį ilgą kelią.

M.Sekmoko augintinis su kitais 13 žygyje dalyvausiančių arklių treniruojamas Kurtuvėnuose. Su jais dirba patyrę instruktoriai.

Kelionėje žirgams ir raiteliams kasdien teks įveikti po 50 kilometrų. Žemaitukai turės galimybę pakaitomis pailsėti. Pasiekus kelionės tikslą, arkliai bus pargabenti į Lietuvą mašinomis.

Žemaitukai – nykstanti veislė

Žirgyno savininkas pasakojo, kad žemaitukų veislės žirgai žygiui pasirinkti neatsitiktinai. Pasak jo, tai labai ištvermingi, galintys įveikti ilgus atstumus ir tikri lietuviški arkliai.
„Jais jodinėjo, kinkė į brikas, dirbo žemę mūsų protėviai. Istoriniai šaltiniai teigia, kad šios veislės žirgais jojo ir Vytautas Didysis. Tačiau dabar žemaitukų veislė baigia išnykti. Lietuviams kažkodėl mielesnės užsienietiškos veislės. Apskritai pasaulyje belikę tik apie 400 grynaveislių žemaitukų“, –  tvirtino M.Sekmokas. Jis – vienintelis didesnis žemaitukų augintojas Panevėžio rajone.  Jo žirgai – sportiniai, dalyvauja konkūrų varžybose.

Pasak ŽAAA vadovo, tikimasi, kad žygis prisidės prie šios veislės žirgų populiarinimo, atkreips visuomenės dėmesį į šiuos universalius ir elegantiškus žirgus.

M.Sekmokas mano, kad populiarėjant turizmui, vaikų žirgų sportui, gydomajam jojimui, pramogoms, žemaitukai turi didelę perspektyvą tiek Lietuvoje, tiek ir visoje Europoje.

Kurs dokumentinį filmą

Idėją pakartoti raitiems legendinį Vytauto Didžiojo žygį kilo vilniečiui verslininkui Giedriui Klimkevičiui. Jis surinko dar devynis bendraminčius. Žygio dalyviai išjoti rugsėjo 8-ąją pasirinko ne atsitiktinai. Būtent tą dieną 1430 metais buvo ketinta Vytautą Didįjį karūnuoti Lietuvos karaliumi.

Žygio metu bus kuriamas dokumentinis filmas apie Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės palikimą ir kelionę.


Šiame straipsnyje: Vytautas DidysisŽirgas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių