Į išminavimo pratybas prie Lietuvos krantų atplauks du rusų laivai

Rugpjūčio pabaigoje į Lietuvos teritorinius vandenis įplauks du Rusijos karo laivai. Kartu su kitų šalių laivais jie dalyvaus tradicinėse išminavimo pratybose „Atvira dvasia 2010“.

Šį ketvirtadienį įvyksiančiam Vyriausybės posėdžiui, kuriam vadovaus iki rugpjūčio 20 dienos atostogaujantį premjerą Andrių Kubilių pavaduojanti finansų ministrė Ingrida Šimonytė, be kita ko teikiamas nutarimo projektas, kuriuo leidžiama šių metų rugpjūčio 27 - rugsėjo 8 dienomis Lietuvos teritorijoje surengti tradicines bendras Lietuvos ir kitų valstybių karinių vienetų jūrų pratybas „Atvira dvasia 2010“ („Open spirit 2010“).

Nutarimu taip pat leidžiama atvykti į Lietuvos teritorinius vandenis dalyvauti šiose pratybose dviem Rusijos karo laivams su visa ginkluote ir amunicija bei iki 100 karių ir karinėms pajėgoms priskirtų civilių tarnautojų įgula.

Be to, pratybose „Atvira dvasia 2010“ turėtų dalyvauti Belgijos karo laivas ir narų išminuotojų komanda, po vieną Estijos, Latvijos, Lenkijos, Prancūzijos karo laivą, po tris Norvegijos bei Vokietijos karo laivus ir Suomijos narai išminuotojai.

Iš viso Vyriausybės nutarimu leidžiama pratybose dalyvauti iki 675 užsienio valstybių karių bei karinėms pajėgoms priskirtų civilių tarnautojų.

Pagal įstatymą, Vyriausybė turi duoti leidimus užsienio karo laivams bei daliniams dalyvauti Lietuvos teritorijoje rengiamose pratybose.

Be to, įstatymas nurodo, kad iš Nepriklausomų Valstybių Sandraugai priklausančių šalių, tokių kaip Rusija, į pratybas gali atvykti mažiau karių, nei yra lietuviškame dalinyje arba dvejose kuopose – iki 100.

Tradicinės karinės pratybos „Atvira dvasia“ Lietuvos teritorinėje jūroje ir išskirtinėje ekonominėje zonoje rengiamos kasmet siekiant aptikti, dokumentuoti ir sunaikinti nustatytuose pratybų rajonuose surastas karo laikų minas bei kitus sprogmenis, taip prisidedant prie grėsmės saugiai laivybai ir žvejybai sumažinimo.

Kasmet pratybų metu surandama ir sunaikinama 10-60 minų.

Rusija patybose "Atvira dvasia" dalyvauja beveik kiekvienais metais. Ji atsisakė atvykti į pretybas tik 2008 metų rugpjūčio pabaigoje, kai po rusų agresijos prieš Gruziją smarkiai atšalo NATO santykiai su Maskva.


Šiame straipsnyje: KJPpratyboskaro laivai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių