H.Clinton vizitas galbūt įkvėps demokratus posovietinėse šalyse

Kitą savaitę atvykusi į Lietuvą Jungtinių Valstijų valstybės sekretorė Hillary Cinton turėtų išsakyti paramą demokratinėms jėgoms posovietinėse šalyse į Rytus nuo Lietuvos, teigia užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis.

H.Clinton Lietuvoje turėtų dalyvauti Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) ministrų susitikime. Jis Vilniuje rengiamas dėl to, kad Lietuva šiemet pirmininkauja ESBO.

„Ji atvyksta kaip renginio svečias, bet tai yra puikiausia vieta pasiųsti stiprų signalą palaikant demokratines tendencijas, demokratinius lyderius ir organizacijas į Pietus ir Rytus nuo Lietuvos, visai Rytų erdvei, – interviu BNS sakė A.Ažubalis. – Tai labai padrąsins demokratines jėgas.“

Pasak ministro, Vilniuje laukiami ne tik oficialūs pareigūnai iš tokių šalių kaip Rusija ir Baltarusija, bet ir nevyriausybinių organizacijų atstovai bei žmogaus teisių gynėjai. Lietuvoje H.Clinton taip pat turėtų susitikti su Baltarusijos opozicijos aktyvistais.

„Girdėjau, kad tai buvo planuojama. Apie tai buvo kalbama, kai lankiausi JAV Valstybės departamente“, – sakė Lietuvoje politinį prieglobstį gavusi Baltarusijos opozicijos portalo „Chartija 97“ redaktorė Natalja Radina.

Pasak A.Ažubalio, antrasis H.Clinton vizitas į Lietuvą per pusmetį „liudija, kad JAV nesitraukia iš šio regiono“.

Ministras, kuris šiemet eina ir ESBO pirmininko pareigas, pabrėžė, kad Vilniaus susitikime daug dėmesio turėtų sulaukti ir vadinamasis „Arabų pavasaris“ – demokratinės revoliucijos ir protestai arabų pasaulyje.

„Pirmą kartą ESBO renginyje bus skiriamas toks didelis dėmesys Šiaurės Afrikai, Arabų pavasariui. Atvažiuos Egipto, Tuniso, Maroko, Alžyro aukšto lygio atstovai, kad čia susitiktų su Europos Sąjungos, Vidurio Azijos atstovais. Bus kalbama, kuo ESBO galėtų padėti. O padėti galėtų visų pirma įtvirtinant demokratines permainas“, – kalbėjo A.Ažubalis.

Ministro teigimu, ESBO ministrų tarybos sesijoje taip pat ketinama tartis dėl atsako į naujas grėsmes, tokias kibernetinis ir energetinis saugumas, bus kalbama apie kovą su žmonių, narkotikų ir ginklų prekyba.

Vis dėlto A.Ažubalis pabrėžė, kad iš ESBO nereikia tikėtis reikšmingų įpareigojančių sprendimų.

„Ši organizacija yra platforma dialogui. Tai didžiausia pasaulyje regioninė organizacija, kurią galėčiau pavadinti milžinu su šilkinėm pirštinaitėm. Jis galingas, didelis, bet veikia tik konsensusu“, – sakė ministras.

Antradienį ir trečiadienį vyksiančioje ESBO Ministrų tarybos sesijoje turėtų dalyvauti per 40 ministrų, tarp kurių yra ir Rusijos bei Vokietijos diplomatijos vadovai. Į Vilnių taip pat žadėjo atvykti Europos Sąjungos užsienio politikos vadovė Catherine Ashton.

Lietuvos vienų metų pirmininkavimas ESBO baigsis sausio 1 dieną.


Šiame straipsnyje: ClintonESBO

NAUJAUSI KOMENTARAI

KKK

KKK portretas
sitas vizitas, gali ykvepti tik Monika. Bilas namuose, toks vienisas...

Hm

Hm portretas
Viskas priklausys kiek lagamine bus "zaliu" atvezta ikvepimui pakelti. Jauciu visa eile atsistos dalyboms. Vien Baltarusijoje is jankiu pinigu koks "demokratizatoriu" specius minta.

srerurotas

srerurotas portretas
sena krw,supistos jankiu demokratijos neseja.pakaks mums,blt..,ir sawos laisves ir nepriklausomybes.o taip pat,ir savu politiniu prostituciu.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių