H.Clinton susirūpinusi padėtimi Baltarusijoje, Rusijoje (papildyta)

Jungtinių Amerikos Valstijų valstybės sekretorė kritikuoja žmopgaus teisių pažeidimus Baltarusijoje bei demokratijos būklę Ukrainoje ir Rusijoje.

Kalbėdama antradienį Vilniuje prasidėjusioje Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Ministrų tarybos sesijoje JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton pabrėžė, kad šalia Lietuvos esančioje Baltarusijoje nuolat persekiojami žmogaus teisių gynėjai.

„Šiandien regione stebime didžiulį rūpestį keliančius žmogaus teisių pažeidimus, kurie pamina esminius ESBO įsipareigojimams. Tai vis didėjantys apribojimai pagrindinėms žmogaus teisėms visame regione. Baltarusijoje, mažiau nei 40 kilometrų nuo čia, žmogaus teisių gynėjai patiria nuolatinį persekiojimą“, - ESBO ministrų susitikime sakė H.Clinton.

Ji savo kalboje paminėjo nuosprendį žmogaus teisių gynėjui Alesiui Beliackiui, kuris, pasak H.Clinton, nuteistas tik už tai, kad „padėjo valstybės priespaudos aukoms“.
Anot H.Clinton, laisvą žodį skleidžiantys žurnalistai Baltarusijoje ne tik persekiojami, bet ir žudomi. „Todėl sveikiname Lietuvos lyderystę ir iniciatyvas, keliant žiniasklaidos laisvės užtikrinimo visoje ESBO erdvėje klausimus“, - pastebėjo JAV diplomatijos vadovė.H.Clinton teigimu, JAV susirūpinimą taip pat kelia nuosprendis buvusiai Ukrainos premjerei Julijai Tymošenko bei galimi pažeidimai per Rusijos Valstybės Dūmos rinkimus.

„Matome persekiojimus, tokius kaip Julijos Tymošenko Ukrainoje, kurie kelia rimtus klausimus ne dėl teisinių, bet dėl politinių motyvų“, - sakė JAV diplomatijos vadovė.

„Rusijos rinkėjai nusipelno, kad būtų objektyviai ir pilnai ištirti visi parlamento rinkimų pažeidimai. Esame rimtai susirūpinę dėl to, kaip vyko šie rinkimai“, - kalbėjo H.Clinton.

Ji suabejojo rinkimų laisvumu, mat juose negalėjo dalyvauti daugelis partijų, kurios specialiai nebuvo registruojamos. Valstybės sekretorė paminėjo buvusio premjero Michailo Kasjanovo vadovaujamą partiją „Už Rusiją be savivalės ir korupcijos“ (PARNAS), kuri neturėjo teisės dalyvauti rinkimuose, nes nebuvo registruoti.

„Kai valdžia nesugeba nubausti tų, kurie pažeidinėja žmonių teises, ji sugriauna teisingumą ir pamina žmonių pasitikėjimą savo valdžia. Kaip regėjome daugelyje valstybių, neseniai ir Dūmos rinkimuose Rusijoje, nelaisvi ir neteisingi rinkimai turi tą patį efektą. Mes tikrai abejojame dėl šių rinkimų įgyvendinimo, nes nepriklausomos politinės partijos kaip PARNAS negalėjo būti registruotos“, - kalbėdama Ministrų tarybos sesijoje Vilniuje sakė H.Clinton.

Jos nuomone, ypatingą dėmesį ESBO dabar turi skirti laisvojo žodžio sklaidai internetinėje erdvėje.

H.Clinton sveikino demokratines revoliucijas Artimuosiuose Rytuose ir šiaurės Afrikoje, bet įspėjo, kad šiose šalyse būtina vengti ekstremistinio islamizmo įsitvirtinimo. 
JAV valstybės sekretorė taip pat gerai atsiliepė apie pokyčius Afganistane ir jo palaipsnį judėjimą stabilios demokratijos link.


Šiame straipsnyje: ESBOHillary Clinton

NAUJAUSI KOMENTARAI

vidma

vidma  portretas
vel atvaziavo patart kaip mums gyvent .....

edma

edma portretas
Geriau susirupintu padetimi Lietuvoje!!!!!

Ramu

Ramu portretas
Rusijoje ir Baltarusijoje nėra tokių, kurie verstųsi per galvą.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių