Hakeriai paralyžiavo šimtus tinklalapių (papildyta)

Per kibernetinių įsilaužėlių atakas savaitgalį paralyžiuota daugiau nei 300 Lietuvos interneto svetainių.

„Iš požymių galime spręsti, kad tai - suplanuota ataka. Įsibrovėliai ėjo aplinkiniais keliais, mėtydami pėdas, todėl juos nustatyti itin sunku", - sako Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) Tinklų ir informacijos saugumo skyriaus vyriausiasis specialistas Sigitas Jurkevičius.

S.Jurkevičiaus teigimu, įsibrovėliai svetaines atakavo per vadinamuosius „proxy" serverius, kurie užtikrina anonimiškumą. „Tokius serverius savo namuose gali įsirengti praktiškai bet kuris vartotojas, turintis interneto ryšį", - sakė jis.

RTT specialistas teigia, kad tyrimas gali užtrukti bent kelias dienas. Neatmetama galimybė, kad atakos iniciatoriai iš viso nebus išaiškinti.

„Nustatėme, kad atakos vykdytos iš „proxy" serverių, esančių Vokietijoje. Todėl kreipėmės į kolegas šioje šalyje prašydami pateikti daugiau duomenų. Dabar laukiame atsakymo", - sakė S.Jurkevičius.

Daugiausia buvo pažeisti privačių įmonių tinklalapiai, keli - valstybės institucijų. Buvo įsilaužta į privačių įmonių, pavyzdžiui, „SBA", „Tokvila", „Rimi Lietuva", „Sampo Life", „Humana" ir kitų bendrovių svetaines.

Nukentėjo ir valstybės institucijų (Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos, Vertybinių popierių komisijos, Vilniaus apygardos administracinio teismo, Palangos savivaldybės), įvairių organizacijų (Prancūzijos kultūros centro Vilniuje, organizacijos UNICEF Lietuvos skyriaus),  valdančiosios socialdemokratų partijos tinklalapiai.

Visose svetainėse buvusios SSRS vėliavos fone pasirodė maždaug toks rusiškas užrašas su keiksmažodžiais:

„Jūs, niekšai, visi išprotėjote, laikote save kilniausia tauta? Kilnūs žmonės daro viską, ką gali dėl savo valstybės ir jos nenaikina, kaip jūs. (...) Jūsų likimas aiškus (...). Jūs  dar priveisite tokių pat išsigimėlių, kompleksuotų šlykštynių".

Svarbiausių šalies institucijų - Seimo, Vyriausybės, prezidentūros - svetainių veikla nesutriko.

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) interneto puslapis buvo vienas pirmųjų, kurį subjaurojo kompiuterių įsilaužėliai. VTEK svetainėje jie taip pat išplatino buvusios Sovietų Sąjungos simbolius bei įžeidžiantį tekstą.

S.Jurkevičius sako, kad daugiausia nukentėjusių svetainių yra bendrovės „Hostex", kuri anksčiau vadinosi „Microlink", serveriuose.

Bendrovės „Hostex" preliminariais duomenimis, įsilaužėliai galėjo pakenkti tik tituliniams tinklapių puslapiams. Jokios kitos žalos klientų duomenims (el. paštui, duomenų bazėms) padaryta nebuvo.

Pastebėję įsilaužimą, bendrovės specialistai pradėjo duomenų atstatymo iš rezervinių kopijų darbus, siekdami kuo skubiau atstatyti programišių pakeistus klientų tinklalapių titulinius puslapius. Tuo pat metu buvo pradėtas vidinis tyrimas siekiant išsiaiškinti įsilaužimo į tinklapius priežastis ir kaltininkus.

Kai kurie tinklalapiai, kol vyksta tyrimas, yra laikinai nepasiekiami. Tinklalapių darbas bus atnaujintas pašalinus pakartotinio įsilaužimo riziką.

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas neatmeta, kad programišių įsilaužimas liudija apie galimai prasidėjusias kibernetines atakas prieš Lietuvą.

„Dabar vyksta tyrimas. Ryšių reguliavimo tarnybos nustatys, iš kur tie įsilaužėliai. Ar tai grupė žmonių, ar jie veikia ne iš Lietuvos ir kiek jų", - naujienų agentūrai BNS sekmadienį sakė J.Olekas.

J.Olekas taip pat neatmetė, jog pastarąsias atakas nulėmė Seimo neseniai priimtos įstatymo pataisos, kuriomis buvusios SSRS simboliai sulyginti su nacių simbolika ir draudžiami naudoti susirinkimuose bei mitinguose.

Šis Seimo sprendimas sulaukė griežto Rusijos atstovų pasmerkimo.

Praėjusią savaitę Estijos televizijos kanalas ETV24 ir žurnalas „The Baltic Course" pranešė, kad Rusijos programišiai, vadinamieji hakeriai, vėl planuoja didelį kibernetinį išpuolį prieš Baltijos šalis ir Ukrainą.

Buvo skelbiama apie neseniai internetiniuose Rusijos forumuose pasirodžiusius raginimus rusų programišiams suvienyti pastangas masinei atakai prieš Lietuvos, Latvijos ir Estijos administracinių bei valstybinių institucijų tinklalapius.

Jų nuomone, būtent šiose šalyse su rusais elgiamasi blogiausiai. Be to, juos papiktino uždrausti  sovietiniai simboliai.

„Visos šalies hakeriai nusprendė vienytis, o juos paskatinusi priežastis - įžūlus Vakarų valstybių elgesys. Mums nusibodo stebėti, kaip NATO artėja prie mūsų Tėvynės sienų, nusibodo Ukrainos politikai, užmiršę savo liaudį ir galvojantys tik apie savo interesus. Nusibodo Estijos valdžia, kuri įžūliai ir atvirai perrašo istoriją ir remia fašizmą. Stop, gana!", - buvo sakoma programišių pareiškime, išplatintame internete.

Po planuojamo išpuolio vietoj ankstesnės informacijos tinklalapiai turėjo rodyti dideles raudonas žvaigždes ir sovietų karių nuotraukas.

Plačiau apie nulaužtas svetaines galima sužinoti čia

KD ir BNS inf.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama.


NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių