Gyvūnų teisių aktyvistai protestavo prieš cirką

„Gyvūnai cirke kankinami ir jų ten neturi būti", - surengę protesto akciją vakar reikalavo kovotojai už gyvūnų teises. Cirko vadovai atsikirsdami tokį jų elgesį vadina neišprusimu.

Su kaltinimais nesutiko

„O kas, jei gyvūnai ir žmonės susikeistų vietomis?" - bandė priversti susimąstyti protesto prieš cirkus organizatoriai. Jie prie „Siemens" arenos Vilniuje surengė vaidinimą - vaizdavo, kaip gyvūnai dresuoja žmones.

„Gyvūnai cirke gyvena nenatūraliomis sąlygomis, negali bendrauti su savo rūšies atstovais ir daro beprasmiškus triukus tik tam, kad žmonės pasilinksmintų", - piktinosi akcijos koordinatorė iniciatyvinės grupės „Gerbk gyvūnų teises" narė Giedrė Jaglauskaitė.

Akcija specialiai surengta vakar, pirmą „Cirko ant vandens" vaidinimo dieną. Protestą stebėjęs Baltijos cirko direktorius Petras Variakojis jį įvertino skeptiškai: „Neįdomus, neprofesionalus ir negražus saviveiklininkų pasirodymas. Pirma pasidomėtų, kokia iš tikrųjų padėtis, o tuomet jau kitus pultų. Mūsų cirke gyvūnai tikrai nekankinami ir gyvena normaliomis sąlygomis."

Turėtų gyventi laisvėje?

Iniciatyvinės grupės „Gerbk gyvūnų teises" nariai siekia Lietuvoje priimti įstatymo pataisas, pagal kurias gyvūnams dalyvauti cirke būtų visiškai uždrausta ar bent labai griežtai apribota. „Pasaulyje daug šalių, kur cirkai su gyvūnais uždrausti, arba neleidžiami laukinių, nykstančių ar vandens gyvūnų numeriai", - kalbėjo G.Jaglauskaitė.

Gyvūnų gynėjus papiktino nuotrauka „Cirko ant vandens" interneto puslapyje. Joje matyti, kaip atliekant triuką krokodilui užrišami nasrai. „Jei teigiama, kad gyvūnai daro triukus iš meilės ir dėl to, kad jais rūpinamasi, kam reikalingas tas raištis? Vadinasi, santykiai nėra tokie jau geranoriški."

Cirko gerbėjų daugiau

Nusileisti iniciatyvinės grupės nariai nenori ir dėl nelaisvėje gimusių jauniklių. P.Variakojo teigimu, tokie gyvūnai nesupranta, ką reiškia laisvė ir nesugebėtų joje išgyventi. „Jei gyvūnas gimė cirke ar zoologijos sode, dar nereiškia, kad jį galima dresuoti. Jis vis tiek turi natūralius instinktus ir reikia kuo labiau stengtis padėti jiems prisitaikyti natūralioje aplinkoje", - su cirko direktoriumi nesutiko G.Jaglauskaitė.

„Be to, pagalvokite apie tai, kad kitose šalyse mums egzotiški gyvūnai auginami kaip naminiai. Akcijos organizatoriai piktinasi, kad dramblys cirke lipa ant statinės, bet Indijoje jie tas statines vietoj traktorių nešioja. Pirma tegu pasidomi, sužino, kas ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje vyksta, o tada prieštarauja. Jų čia vos keletas, o renginiu vakare džiaugsis visa „Siemens" arena", - į jaunimo protestus nereagavo P.Variakojis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių