Gyvulių vagystes išaiškinti sudėtinga

Pareigūnų teigimu, gyvulių vagystės padažnėja pavasarį ir rudenį, kol gyvuliai dar ganosi lauke.

Nuo vagių nukentėję ūkininkai nebesitiki gyvulių atgauti. Policijos pareigūnai skėsčioja rankomis, kad be žmonių pagalbos vagis sugauti sunku. Šiuo metu per savaitę sulaukiama vidutiniškai vieno ar dviejų pranešimų apie gyvulių vagystes, praneša LTV naujienų tarnyba.

Kol dar žolės užtektinai, gyvuliams lauke ganytis – vienas malonumas. Užtat ūkininkams neramu – pavyzdžiui, avys paslaptingai dingsta. Šiomis dienomis 500 avių auginantis Kalvelių kaimo ūkininkas sako neberadęs kelių dešimčių avių.

„Pavogta taip, kad jokių praktiškai pėdsakų nėra. Tiesiog dingo avys ir viskas. Pačios negalėjo išeiti kažkur, nes iš bandos neatsiskiria avys. Nei aptvarai nebuvo nutraukyti, niekas...“ – skėsčioja rankomis avių augintojas Osvaldas Gritėnas.

Ūkininkas žalą skaičiuoja keliolika tūkstančių litų ir sako nesitikintis, kad vagys bus surasti.

Kurklių seniūnas tikina žmonėms nuolat kartojantis, kad jie turėtų daugiau bendrauti su kaimynais, atkreipti   dėmesį į nematytą asmenį, automobilį, o apie įtartinus – pranešti policijai.

„Nesikuklint pasižiūrėt į jo kiemą, kas vyksta. Yra atvejų, kur žmonės sako: „O mano kiemą kažkas labai stebi.“ Bet aš sakau: „Nebijokit, ir gerai, kad stebi, gerai, kad kaimynas žiūri, nes jeigu kas atsitiks, tai žinokit – bus pirma informacija perduota“, – pabrėžia Algimantas Jurkus, Anykščių rajono Kurklių seniūnas.

Anykščių pareigūnams gyvulių vagystės iš laukų – ne naujiena. Ypač jos suaktyvėja pavasarį, išgynus gyvulius į laukus. Dabar per savaitę apie tokias vagystes gauna po vieną du pranešimus.

„Jau už poros savaičių galbūt bus gyvuliai genami į tvartus, į fermas, dabar yra daug didesnė galimybė pavogti, kol jie laukuose. O tada bus suskaičiuotos ir tada atitinkamai gali būti pastebėta dar vagysčių“, – svarstė Rimantas Čepulis, Anykščių rajono policijos komisariato viršininkas.

Pareigūnai tvirtina kruopščiai ieškantys gyvulių vagių, nes suprantantys, kad gyvulys kaimo žmogui kartais – vienintelis pragyvenimo šaltinis, tačiau vagystes be gyventojų pagalbos išaiškinti sudėtinga. Jų teigimu, ir kitų tarnybų, pavyzdžiui, Maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai galėtų atidžiau tikrinti turgavietėse, maisto gamybos įmonėse realizuojamą produkciją, kad vogta skerdiena nepakliūtų ant prekystalio.   


Šiame straipsnyje: gyvuliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių