Gyventojai pasiekė, kad mobiliojo ryšio bokštas būtų nugriautas

Šalia Marijampolės, Puskelnių gyvenvietėje, pastatyta mobiliojo ryšio bazinė stotis turės būti nugriauta. Tokią nutartį paskelbusi Aukščiausiojo teismo kolegija nustatė, kad ji pastatyta nepaisant kaimo bendruomenės viešojo intereso. Nustatinėjama ir valdininkų atsakomybė, praneša LTV „Panorama“.

Puskelnių gyvenvietėje pastatyta „Bitės“ mobiliojo ryšio bazinė stotis ginčo objektu buvo pusketvirtų metų.

Kaimo bendruomenė laimėjo teismų maratoną – per tris naktis 60 metrų aukščio neteisėtai iškilęs bokštas Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų teisėjų kolegijos sprendimu turi būti nugriautas.

„Man atrodo, kad mes tuo įrodėme, kad visoje Lietuvoje vykdomi tokie dalykai. Apskritai gyvenvietėse tokie statiniai negali būti statomi, nes jų veiklos diapazonas yra 25 kilometrai“, – teigė Puskelnių bendruomenės atstovė Regina Stasiuvienė.

Uždarosios akcinės bendrovės „Bitė Lietuva“ atstovai sako vykdysiantys teismo nutartį.

„Artimiausiu metu kreipsimės į Marijampolės savivaldybę dėl techninių sąlygų bokšto demontavimo darbams atlikti. O   artimiausiu metu taip pat spręsime problemas, kad mūsų klientai galėtų naudotis mobiliuoju ryšiu be trikdžių“, – kalbėjo bendrovės atstovė ryšiams su visuomene Raminta Rimkienė.

Teisėjai pripažino, kad statant bokštą buvo pažeistas kaimo bendruomenės viešasis interesas, nebuvo parengtas ir su visuomene nesvarstytas teritorijos detalusis planas. Kaimo bendruomenė negalėjo pareikšti savo nuomonės vertinant bokšto poveikį aplinkai ir sveikatai.  

Marijampolės savivaldybės administracijos direktorius pripažįsta, kad pažeidimų būta. Bokštas statytas be detaliojo plano, ir tai neužkliuvo nei architektams, nei statybos inspekcijai, nei projekto vadovams ir ekspertams.

Pareigūnų atsakomybę nustato Alytaus prokurorai – pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo piktnaudžiavimo.  

„Man sunku vertinti. Atsakomybė,aš išvardijau, tai yra kolegialus dalykas ir visi turėtų atsakyti. O įvertinti gali tik teismas. Man atrodo, kad yra apklausti ir mūsų žmonės dėl to. Čia ne vienas žmogus veikė šitoje grandinėje“, – sakė Marijampolės savivaldybės administracijos direktorius Metas Ražinskas.

Tai pirmas atvejis Lietuvoje, kai gyventojams pavyko įrodyti ,kad mobiliojo ryšio bokštas pastatytas neteisėtai. Tačiau greičiausiai – ne paskutinis.

Kauno prokurorai, aptikę pažeidimų, su ieškiniu kreipėsi į teismą dėl dar dviejų „Bitės“ mobiliojo ryšio bokštų, stovinčių pačioje Marijampolėje.


Šiame straipsnyje: mobilus ryšysBitė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Algis

Algis portretas
Reikia BŪTINAI nugriauti Vilniaus ir visus kitus televizijos ir radijo bokštus!!! Jie spiduliuoja TŪKSTANČIUS KARTŲ intensyviau už visus mobiliųjų stočių bokštus, kartu sudėjus...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių