G.Vagnoriaus partija pasiskelbė opozicine (papildyta)

Ekspremjero Gedimino Vagnoriaus vadovaujama Krikščionių partija (KP) pagaliau pasiskelbė opozicine politine jėga, prisidedančia prie galimos naujos valdančiosios koalicijos formavimo.

Pirmadienį KP prezidiumas priėmė pareiškimą dėl perėjimo į opoziciją. Pareiškimas taip ir pavadintas: „Krikščionių partija pereina į opoziciją. Valdančiųjų skelbiamas finansų stabilizavimas – žmonių apgaudinėjimas“.

Prisijungia ir V.Žiemelis

„Nematant galimybių pasiekti žmonėms naudingų permainų dabartinėje valdančiojoje koalicijoje, prezidiumas nusprendė Krikščionių partiją skelbti opozicine politine jėga su galimybe jos frakcijai Seime dalyvauti naujos valdančiosios daugumos sudaryme“, - pabrėžiama pareiškime.

KP Seime turi 12 narių frakciją. Tiesa, pirmadienį į KP prezidiumo posėdį atvyko konservatorius Vidmantas Žiemelis, kuris esą papildys šios partijos frakciją ir opozicijos gretas.

Iki šiol opozicijai priklausė 53 Seimo nariai iš 141. Dabar ji turėtų išaugti iki 66 parlamentarų. Be to, opozicijai priskiriami du nefrakcionuoti Seimo nariai.

Tačiau norint formuoti naują valdančiąją koaliciją, reikia mažiausiai 71 Seimo nario. Dabartinė keturių centro dešiniųjų partijų valdančioji koalicija dabar turės 70 balsų. Bet ji yra pasirašiusi susitarimą su trimis opozicijai priklausančiais Valstiečių liaudininkų sąjungos atstovais Seime, kurie pažadėjo neremti politinių interpeliacijų premjerui, ministrams ir kitiems koalicijos atstovams.

Iki šiol demonstravo neutralumą

Nuo valdančiosios Tautos prisikėlimo partijos pernai atskilusi „Vienos Lietuvos“ frakcija metų pabaigoje susivienijo su G.Vagnoriaus vadovaujama neparlamentine partija ir sudarė KP, kuri dabar turi savo frakciją Seime. Ji iki šiol nesiskelbė nei opozicinė, nei priklausanti valdančiajai koalicijai, deklaravo neutralumą.

Opozicinės Socialdemokratų partijos vienas lyderių Juozas Olekas tikisi, kad netrukus naujai formuojama dauguma išaugs iki beveik aštuonių dešimčių balsų Seime. Esą prie jos žada prisijungti ir kai kurie dabartinės koalicijos atstovai iš Tėvynės sąjungos bei viena ar net dvi dabartinės valdančiosios partijos - liberalcentristai ir Tautos prisikėlimo partija.

Užsipuolė premjerą ir Vyriausybę

Pirmadienio pareiškime KP prezidiumas griežtai užsipuolė Andriaus Kubiliaus vadovaujamą Vyriausybę. „Jos vadovams dėl jų pasyvumo ir akivaizdžių klaidų tenka pilna atsakomybė už keturgubai didesnį nei Europos Sąjungos ekonomikos smukimą ir didžiulį nedarbą Lietuvoje, taip pat nepagrįstai mažinamas algas bei pensijas“, - tvirtinama dokumente.

KP pareiškė negalinti pritarti „žmonių skurdinimo ir visuomenės klaidinimo politikai, kai valstybės praskolinimas Lietuvos piliečiams pateikiamas, kaip Vyriausybės pasiekimas stabilizuojant šalies finansus“.

Pareiškime piktinamasi, kad A.Kubilius neįsiklausė į G.Vagnoriaus pasiūlymus, kaip gelbėti ekonomiką: „Vyriausybės vadovas be svarstymų arogantiškai atmetė mūsų pateiktą antikrizinę programą, kuri sulaukė plataus visuomenės pritarimo. Jis nepanoro pradėti tartis ir dėl vėliau pasiūlytų konkrečių neatidėliotinų veiksmų ekonomikai gaivinti ir finansams stabilizuoti“.

"Atsakomybė teks konservatorių vadovams"

„Kaip šių metų vasario 17 dieną viešai žiniasklaidoje prisipažinta, Tėvynės sąjungos vadovai net neketino Krikščionių partijos frakcijos kviesti jungtis prie valdančiosios koalicijos ir siekti nors būtiniausių ekonominių ir socialinių pokyčių. Keldami ultimatyvius ir nerealius reikalavimus besąlygiškai pritarti ankščiau jų vykdytai „naktinei“ mokesčių politikai, kurios klaidas net pati Vyriausybė pripažino, jie keletą mėnesių apgaudinėjo frakcijos narius ir tik bandė suklaidinti permainų reikalaujančią visuomenę“, - konstatuojama pareiškime.

Jame pabrėžiama, kad KP ir jos frakcija Seime „siekė ir sieks šalyje finansinių ir socialinių pokyčių, bet ne postų“.

Tvirtinama, kad „už galimą politinės valdžios pasikeitimą atsakomybė tenka Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų lyderiui ir jo asmeniniams rėmėjams, kurie savanaudiškais tikslais atstūmė dalykinę Krikščionių partijos frakcijos paramą Seime“.


Šiame straipsnyje: opozicijaVagnorius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių