G.Steponavičiui nekyla abejonių dėl Klaipėdos universiteto rektoriaus

Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius teigia, kad Klaipėdos universiteto (KU) dvivaldystės klausimas turi būti sprendžiamas paties universiteto, ir pabrėžia pats neturįs abejonių, kas yra šios aukštosios mokyklos vadovas.

KU rektoriaus pareigas šiuo metu eina ir praėjusį gruodį išrinktas Vaidutis Laurėnas, ir 2007 metais išrinktas Vladas Žulkus.

„Dėl to, kas yra Klaipėdos universiteto rektorius, man abejonių nekyla. Universiteto taryba yra atlikusi dalį būtinų veiksmų išrenkant naują rektorių ir teisiškai abejonių nekyla, kad naujai išrinktas rektorius yra profesorius V.Laurėnas. Ir atitinkamai turi būti atrasti sprendimai universiteto viduje dėl priklausančių išeitinių išmokų darbą baigusiam rektoriui“, - BNS sakė ministras.

Jis sakė neturintis kompetencijos kištis į šią situaciją, nes aukštosios mokyklos yra savarankiškos organizacijos. G.Steponavičiaus aiškinimu, padėties sprendimas priklauso nuo universiteto ir V.Žulkaus geranoriškumo.

„Ne vienos aukštosios mokyklos atveju išrinkus naujus vadovus derybų keliu yra sutariama dėl to, kokios kompensacijos yra mokamos. Ir galiu patikinti jus, kad tai nėra sumos, kurios būtų lygios nebaigtos kadencijos mėnesių ar metų skaičiui. Tai yra paprastai kelių mėnesių sumos ir aš linkėčiau, kad būtent kompromiso keliu toks sutarimas būtų rastas“, - kalbėjo ministras.

KU taryba su rektoriumi V.Laurėnu, iki tol ėjusiu studijų prorektoriaus pareigas, gruodžio 16-ąją pasirašė darbo sutartį. Tačiau iki šiol neatleistas senasis rektorius V.Žulkus. Pastarasis nebeturi įgaliojimų, iš jo paimtas antspaudas, tačiau jis tebesėdi tame pačiame kabinete, gauna rektoriaus algą.

„Mano žiniomis, naujasis universiteto vadovas profesoriui V.Žulkui tikrai ir akademinės karjeros, ir kitus sprendimus yra siūlęs. Aš sakyčiau taip - jeigu profesorius V.Žulkus nori tą klausimą toliau rutulioti, tą klausimą teismine tvarka turėtų kelti. Priešingu atveju dvilypios situacijos kūrimas rimtai neatrodo“, - dėstė G.Steponavičius.

Paprašytas įvertinti KU tarybos sprendimą įdarbinti V.Laurėną neatleidus V.Žulkaus ministras sakė, kad tai yra darbo santykių klausimas, kurio Mokslo ir studijų įstatymas nereglamentuoja.

„Čia jau yra darbo teisės aspektai. Tai klausimas ne visai man. Darbo santykius reglamentuoja žymiai platesni įstatymai. Mokslo ir studijų įstatymas neapibrėžia, kaip turi būti priimtas ar atleistas rektorius“, - teigė ministras.

V.Žulkus antrajai KU rektoriaus kadencijai buvo išrinktas 2007 metais ir jo kadencija formaliai tęsiasi iki 2012 spalio. Bet pagal naują Mokslo ir studijų įstatymą 2011 gruodį universiteto taryba rektoriumi išrinko V.Laurėną.

Mokslo ir studijų įstatymas numatė, kad iki 2011 metų pabaigos visiems universitetams ir kolegijoms turi pradėti vadovauti pagal naują tvarką išrinkti rektoriai. Pagal ją, rektorių renka nebe universiteto Senatas, o išorinė universiteto taryba, sudaryta iš švietimo ir mokslo ministro bei akademinės bendruomenės paskirtų narių.

Konstitucinis Teismas (KT) gruodžio viduryje prieštaraujančiu Konstitucijai pripažino vieną esminių valstybinių aukštųjų mokyklų organizacinės ir valdymo struktūros pertvarkos elementų - aukštųjų mokyklų savivaldai būdingų valdymo funkcijų perdavimas tarybai, kurią sudarant akademinė bendruomenė neturi lemiamos įtakos.

Pasak KT, Konstitucijai, be kitų, prieštarauja ir ta Mokslo ir studijų įstatymo nuostata, pagal kurią valstybinių aukštųjų mokyklų valdymo organų įgaliojimai nutraukiami 2011 metų gruodžio 31 dieną, nesibaigus jų kadencijai.

Taip pat KT pabrėžė, jog jo nutarimas jokiu būdu nereiškia, kad juo remiantis gali būti kvestionuojami pagal Mokslo ir studijų įstatyme nustatytą teisinį reguliavimą sudarytų valstybinių aukštųjų mokyklų tarybų iki šio KT nutarimo oficialaus paskelbimo priimti sprendimai, taip pat svarbiausi sprendimai dėl finansinių lėšų ir kito turto panaudojimo aukštosios mokyklos misijai įgyvendinti bei sprendimai, susiję su rektoriaus skyrimu į pareigas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Steponavičiui

Steponavičiui portretas
Steponavičius teigia šiame straipsnyje, kad neturintis kompetencijos kištis į šią situaciją, nes aukštosios mokyklos yra savarankiškos organizacijos. Priminsime Steponavičiui jo Klaipėdos universiteto Tarybai išsiųstą 2011-11-17 raštą prieš pat rektoriaus rinkimus, kurį pasirašo pats Steponavičius: cit.,, ,,aukštosios mokyklos rektoriaus kadenciją įsakmiai nustato LR Mokslo ir studijų įstatymo 95 straipsnio 5 dalis, todėl asmuo turi būti atleistas iš rektoriaus pareigų iki nustatytų terminų, net jei jo kadencija baigiasi po 2011 m. gruodžio 31 d. ... Šiame Ministerijos rašte išdėstyta nuomonė teismams nėra privaloma, tačiau pareikšta atsakingai, konsultuojantis su kompetentingomis institucijomis.Linkime sėkmės Jūsų veikloje ir tikimės, kad KU taryba visais klausimais pagal savo kompetenciją priims teisėtus ir pagrįstus sprendimus" - pasirašo Steponavičius. Konstitucinis Teismas dar 2003 m. byloje dėl prokuroro Pėdnyčios atleidimo (analogiška situacija kaip ir dėl nepasibaigusios Žulkaus kadencijos) priėmė nutarimą, kad atleisti darbuotoją, nepasibaigus jo kadencijai, yra neteisėta. Ministras, pats baigęs teisės studijas, šį Konstitucinio teismo nutarimą ignoravo, pateikdamas minėtą raštą KU Tarybai. 2011-12-22 Konstitucinis Teismas dar kartą pasisakė dėl to, kad rektoriaus kaip darbuotojo atleidimas, nepasibaigus kadencijai, yra neteisėtas. Ministrui ir tai nerūpi. Ministre, galite Laurėną paskelbti nors ir Jėzumi Kristumi, bet dėl tokių jūsų pasakymų Laurėnas šventuoju netaps. Žulkus yra KU rektorius de jure ir de facto: (pamanykite, Laurėnas Žulkui KU antspaudo neduoda) - ne tas yra rektorius, kuris universiteto antspaudą saugo. O dabar ministras ,,pasiplauna", vadindamas savo pridirbtą situaciją KU savarankišku reikalu ir teigia, kad neturi kompetencijos kištis į šį reikalą. O kai raštą KU Tarybai rašėte, ministre, tada kompetencijos pakako? Gal laikas būtų prisiminti Konstitucinę teisę ir pasiskaityti konstitucinės teisės vadovėlius, teisės studijų absolvente? ŠMM dabar rankas ,,nusiplauna", o KU paliktas visą šią pridirbtą košę srėbti. Pabaigai - klausimas visiems teisės studentams ir ne tik: kas turi aukštesnę teisinę galią - Konstitucinio teismo nutarimai ar Steponavičiaus pasisakymai spaudoje?

Mokslo kryptys

Mokslo kryptys portretas
Labai blogai, kai universitetas neturi savo krypties ir žlugdo talentus. Jūriniame mieste pakaktų jūreiviškų specialybių. Šiuo metu fakultetai blaško vienas kitą, studentai krizena, kleketuoja. Jokio mokslo, jokios tvarkos. Kam reikalingi humanitariniai, pedagogikos, socialinių mokslų fakultetai? Neįmanoma susikalbėti su žmonėmis. Mokslas turi būti suderintas su aplinka, intelektualiniais ištekliais ir neprieštarauti visuomenės interesams.

Nesąmonė

Nesąmonė portretas
Kaip galima tokį garbingą žmogų išvaryti iš universiteto? Negalima pagarsinti šio fakto. Kas iškepė naują rektorių taip pat neaišku. Universitetų reikalus sprendžia mokslinės tarybos. Tai ne Gintaro Steponavičiaus kompetencija.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių