G.Songaila steigia Lietuvių kalbos gynimo draugiją

Seimo narys konservatorius Gintaras Songaila su bendraminčiais steigia Lietuvių kalbos gynimo draugiją.

Steigti visuomeninę Lietuvių kalbos gynimo draugiją nuspręsta pirmadienį per Seime vykusią konferenciją "Lietuvių kalbos ir lietuvybės iššūkiai šiandien", pranešė parlamentaras.

G.Songaila su bendraminčiais priešinasi iniciatyvoms leisti dokumentuose lotyniškos kilmės asmenvardžius rašyti originaliais rašmenimis. Jis remia projektą, kuriuo originali asmenvardžio rašyba būtų leidžiama tik paso kitų įrašų skyriuje ir neprilyginama oficialiai vartosenai.

Seimas šią sesiją jau yra atmetęs Vyriausybės pateiktą Vardų ir pavardžių rašymo dokumentuose įstatymo projektą, kuriuo siūlyta dokumentuose įteisinti ir nelietuviškus lotyniško pagrindo rašmenis, tačiau Seime analogiški siūlymai registruoti pakartotinai.

"Susidaro įspūdis, kad kaimyninės šalies reikalavimus ir asmeninius pageidavimus šie Seimo nariai kelia aukščiau už Konstituciją, gyvybinius lietuvių tautos interesus globalizacijos amžiuje", - piktinasi G.Songaila.

"Konferencija kreipiasi į Seimo narius, prašydama neleisti iškreipti Seimo valios ir nenutolti nuo jau pasirinkto kelio - asmenvardžių rašybos "latviško modelio". Konferencija prašo nevilkinti įstatymo priėmimo proceso, tariamai tuo pagrindu, kad Europos Teisingumo teismas svarstys lenkų tautybės asmenų skundą. Šio skundo nagrinėjimas negali pakeisti esminių mūsų šalies konstitucinių nuostatų bei Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos reikalavimų", - rašoma parlamentaro pranešime.

Lietuvos Seimas balandžio pradžioje atmetė įstatymo projektą, kuriuo siūlyta leisti asmens dokumentuose lotyniškos kilmės pavardes rašyti originaliai jų nelietuvinant. To ilgą laiką prašo Lietuvos lenkų bendruomenė ir ją palaikantys Lenkijos politikai, kurie teigia, kad Lietuva nevykdo anksčiau duotų pažadų.

Vardų ir pavardžių rašymo dokumentuose įstatymo projekte siūlyta leisti asmens dokumentuose lotyniškos kilmės pavardes rašyti originaliai, o ši nuostata grindžiama argumentu, kad asmenvardis yra unikalus konkretaus asmens tapatybės žymuo, kuriam turi būti suteikta teisinė apsauga.


Šiame straipsnyje: Songailalietuvių kalba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių