Grupuotei ketinęs vežti ginklus airis nuteistas 12 metų nelaisvės

Vilniaus apygardos teismas penktadienį 12 metų laisvės atėmimo bausme nuteisė Airijos pilietį Michaelą Campbellą dėl pasikėsinimo tiekti ginklus iš Lietuvos sukarintai grupuotei „Tikroji Airijos respublikonų armija“, kuri kovoja prieš britų valdymą Šiaurės Airijoje.

„Teismas patvirtino prokuratūros kaltinimą ir konstatavo, kad M.Campbellas teikė paramą teroristinei grupei, neteisėtai disponavo šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis ir sprogstamosiomis medžiagomis, taip pat rengėsi daryti ginkluotės kontrabandą“, - po teismo posėdžio žurnalistams sakė prokuroras Gedgaudas Norkūnas.

Žurnalistų paklaustas apie ankstesnius teiginius teismo proceso metu, kad įsigyjant ginklus buvo planuojami teroro aktai Londone, prokuroras atsakė: „Ikiteisminio tyrimo metu buvo gauta duomenų apie tai, kad visa ši ginkluotė galėjo būti naudojama tokiuose įvykiuose būtent Jungtinėje Karalystėje“.

M.Campbellas Vilniuje suimtas 2008 metų sausį, kai įsigijo ginkluotę iš ginklų prekeiviu apsimetusio slapto agento.

Prokuroras M.Campbellą prašė įkalinti 16 metų. Teisėjas, skaitydamas nuosprendį, sakė, kad mažesnė bausmė skirta dėl to, kad veiksmai buvo kontroliuojami saugumo pareigūnų, reali žala nepadaryta.

M.Campbellas nuosprendį išklausė ramiai, prieš posėdį ir po jo dažnai šypsojosi. Jis neatsakė į Lietuvos ir užsienio žurnalistų klausimus.
M.Campbello advokatė Ingrida Botyrienė teigė, kad nuosprendis bus skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

"Teismas vis dėlto neįvertino duomenų apie mūsų ginamojo išprovokavimą atlikti tas nusikalstamas veikas, už kurias jis šiandien pripažintas kaltu ir nuteistas", - žurnalistams sakė I.Botyrienė.
Rugpjūčio mėnesio teismo posėdyje prokuroras citavo įslaptintus liudytojus, kurie sakė, kad M.Campbellas domėjosi, kiek reikėtų sprogmenų susprogdinti vyriausybinį automobilį ir aiškino, kad ginklus ketina panaudoti prieš žmones.

Anot prokuroro, britų agentas Robertas Jardine sakė, kad Real IRA ginkluotei įsigyti skyrė 100 tūkst. eurų (345 tūkst. litų).

Pasak kaltintojo, M.Campbellas už ginklų nugabenimą į Airiją Lietuvos piliečiui sumokėjo 5 tūkst. eurų (17,25 tūkst litų).

„Tikroji Airijos respublikonų armija“ priešinasi britų valdymui Šiaurės Airijoje ir nepritaria pasiektiems taikos susitarimams. Europos Taryba šią grupuotę laiko teroristine organizacija.


Šiame straipsnyje: Michaelas Campbellasreal Ira

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių