Grupei dėl finansinės paramos AE uždarymui vadovauja D.Matulionis

Ministro pirmininko kancleris Deividas Matulionis trečiadienį paskirtas darbo grupės, kuri rengs ir derins derybų poziciją dėl Europos Sąjungos finansinės paramos Ignalinos AE uždarymo darbams finansuoti 2014-2020 metais, vadovu.

D.Matulionis vadovauti darbo grupei paskirtas premjero Andriaus Kubiliaus potvarkiu, BNS patvirtino premjero atstovė spaudai Jarda Paukštienė.

Pasak D.Matulionio, darbo grupėje taip pat dirbs būsimasis Lietuvos derybininkas su Europos Komisija Ignalinos atominės elektrinės uždarymui, Užsienio reikalų ministerijos Transatlantinio bendradarbiavimo ir saugumo politikos departamento direktoriaus pavaduotojas Neilas Tankevičius (jis yra darbo grupės vadovo pavaduotojas), energetikos viceministras Arvydas Darulis, finansų viceministrai Aloyzas Vitkauskas ir Rolandas Kriščiūnas, Ignalinos AE vadovas Žilvinas Jurkšus, Užsienio reikalų ministerijos Ekonominio saugumo politikos departamento direktorė Gitana Grigaitytė, ministro pirmininko patarėjas Kęstutis Škiudas ir Ministro pirmininko tarnybos Politikos analizės ir reformų departamento Ekonomikos pažangos skyriaus patarėja Lina Žongolavičiūtė.

Darbo grupei pavesta 2011–2012 metais rengti ir derinti derybų pozicijas dėl pakankamos Europos Sąjungos finansinės paramos Ignalinos atominės elektrinės uždarymo darbams finansuoti, o prireikus pasitelkti nepriklausomų ekspertų, valstybės institucijų, įstaigų ir organizacijų atstovų.

Pirmasis grupės posėdis rengiamas trečiadienį, jame dalyvauja ir premjeras A.Kubilius.
„Mes turime aptarti mūsų derybų poziciją - kur važiuosime, su kuo susitiksime, kokie argumentai bus pateikti. Numatome jau kitos savaitės pradžioje vykti į Europos Komisiją, kur susitiksime su jos pareigūnais. Tai, kas dabar siūloma (paramos dydis - BNS), mūsų netenkina, tačiau tikimės, kad Europos Komisija suvoks, kad stojimo sutartyje Lietuva įsipareigojo uždaryti Ignalinos jėgainę, o Komisija - remti jos uždarymą, todėl mes tikimės atitinkamos finansinės paramos“, - BNS kalbėjo D.Matulionis.

Neoficialiomis BNS žiniomis, paskutiniai Briuselio pasiūlymai numato trijų - Lietuvos, Slovakijos ir Bulgarijos - atominių elektrinių uždarymui skirti iš viso 500 mln. eurų, o finansavimą baigti po 14 metų nuo paramos teikimo pradžios. Tai reiškia, kad Lietuvai ir Slovakijai parama būtų baigta teikti 2017 metais, o Bulgarijai - 2020 metais.

Lietuva naujoje finansinės perspektyvoje - 2014-2020 metais IAE uždarymui preliminariai prašo skirti iš viso 870 mln. eurų (3 mlrd. litų) paramos, tuo tarpu iki šiol skelbta, kad jai gali būti skirta tik apie 300-400 mln. eurų (1-1,4 mlrd. litų) arba dar mažiau.

Pasak spaudos, iki lapkričio pabaigos EK turėtų paskelbti sumą, kuri būtų skirta 2014-2020 metais Ignalinos AE uždaryti.


Šiame straipsnyje: atominė elektrinė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių