Gorio pabėgėliams – Lietuvos ambasados dovana

Lietuvos sveikatos apsaugos ministras Gediminas Černiauskas ir Lietuvos diplomatai aplankė Gruzijos Kachetijos regioną, kur prisiglaudė tūkstančiai pabėgėlių iš Rusijos karių užimto Gorio miesto apylinkių. Lietuvos ambasada Tbilisyje vienai šeimai, priglaudusiai 23 Gorio pabėgėlius, atsižvelgusi į jos poreikius padovanojo skalbimo mašiną.

Kaip pasakojo Kachetijos vadovai, situacija šiame regione kiek kitokia nei pačiame Tbilisyje, kur pabėgėliai apgyvendinti mokyklose ar darželiuose.

Kachetijoje daugumą pabėgėlių priėmė vietos gyventojai. „Dabar namuose, kur iki karo gyveno du žmonės, apsistojo dar 20-30 pabėgėlių. Iš Gorio pas gimines bėgę gruzinai kartu paėmė ir savo kaimynus, draugus", - pasakojo regiono vadovai.

Pasak jų, praėjus dešimčiai dienų nuo karo pradžios, pabėgėlius priglaudusiems žmonėms trūksta maisto, čiužinių, antklodžių, tačiau dauguma tikisi, kad rusų pajėgos artimiausiomis dienomis paliks Gorį ir pabėgėliai grįš namo.

„Mes juos vadiname ne pabėgėliais, o svečiais, kurie kelioms dienoms atvyko pas mus", - sakė Kachetijos vadovai.

Pasak Lietuvos užsienio reikalų ministerijos sekretoriaus Laimono Talat-Kelpšos, Kachetija yra tarp mažiausiai nuo karo nukentėjusių Gruzijos regionų, tačiau ir čia būtina atvežti humanitarinę pagalbą, nes per kelias dienas į regioną atvyko daugiau nei šeši tūkstančiai žmonių ir šis skaičius didėja.

„Kita vertus, būtent čia pamatėme, koks iš tiesų stiprus yra gruzinų bendruomeniškumo jausmas. Kachetijos gyventojai atvėrė savo namų duris ir giminėms iš Gorio, ir visiškai nepažįstamiems žmonėms", - sakė diplomatas.

Pranešama, kad iš viso dėl karo su Rusija be pastogės galėjo likti 80-100 tūkst. žmonių.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama.


NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių