G.Navaitis siūlo rūkalus pardavinėti tik specializuotose parduotuvėse

Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Gediminas Navaitis įregistravo Tabako kontrolės pataisas, kuriomis siūloma tabako gaminiais prekiauti tik specializuotose parduotuvėse.

Anot parlamentaro, įrengus specializuotas rūkalų parduotuves būtų apribotas tabako gaminių prieinamumas ir sumažintas vartojimas.

Specializuotos tabako gaminių parduotuvės arba jų skyriai turėtų atskirą įėjimą, negalėtų būti įrengiami daugiabučiuose gyvenamuosiuose namuose, laisvės atėmimo, karinėse ir sukarintos tarnybos, policijos ir kitose statutinėse, sveikatos priežiūros, ugdymo įstaigose ir jų teritorijose, taip pat mažesniu kaip 200 m atstumu iki šių įstaigų ir maldos namų,  o virš prekystalio būtų įrengta vaizdo kamera.

"Kadangi tabako gaminiai nepilnamečiams yra vis dar  lengvai prieinami, siūlomos Tabako kontrolės įstatymo pataisos užkirstų kelią tabako gaminius parduoti jaunesniems nei 18 metų asmenims: specializuotos parduotuvės privalėtų užtikrinti, kad asmenys iki 18 metų nebūtų įleidžiami į parduotuvės vidų", - teigiama Seimo nario išplatintame pranešime spaudai.

Pasaulio sveikatos organizacijos Tabako kontrolės pagrindų konvencijoje nustatytas principas, kad būtina imtis bet kurios formos priemonių, kuriomis būtų siekiama, kad žmonės nepradėtų vartoti tabako gaminių, būtų skatinamas  vartojimo mažinimas. Konvenciją pasirašiusios šalys, taigi ir Lietuva, pripažįsta, kad įvairios, nesusijusios su kainodara priemonės, veiksmingai padeda mažinti tabako vartojimą.

„Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, Lietuvoje nuo rūkymo sukeltų ligų kasmet miršta daugiau kaip 7000 gyventojų. Jie miršta, nes kažkada pradėjo rūkyti. Pradėjo ir dėl to, kad tabako gaminiai lengvai prieinami, kad jais  prekiaujama tarsi pirmojo būtinumo prekėmis. Cigaretės  įkyriai peršamos prie daugelio parduotuvių kasų, jos parduodamos netgi spaudos kioskuose. Turime vykdyti tarptautinius susitarimus.  Turime ryžtingiau ginti žmonių sveikatą ir gyvybę”, - teigia G. Navaitis.


Šiame straipsnyje: tabakasrūkymasNavaitis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių