Generolas V. Tamošaitis: lietuvius apšaudė Afganistano karys

Į Lietuvos karių šarvuotą automobilį Afganistano Goro provincijoje sekmadienį šovė ir du lietuvių karius sužeidė Afganistano nacionalinės armijos karys, pirmadienį spaudos konferencijoje pranešė Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo viršininkas brigados generolas Vilmantas Tamošaitis.

„Transporto priemonė galėjo važiuoti pati ir po 10-ties minučių sužeisti kariai jau buvo medikų globoje", - teigė Lietuvos kariuomenės vadovas. Vienas karys buvo sužeistas lengviau. Jis po keletos dienų griš į rikiuotę, kitas - sunkiau, praleido naktį medikų globoje, buvo organizuotas evakuacijos skrydis ir rytą karys jau buvo aukštesnio lygio gydymo įstaigoje.

Šiuo metu jis prižiūrimas, pirminės apziuros metu kaulų pažeidimų nenustatyta. „Nustatyti skeveldriniai sužalojimai, jokių kiauryminių sužeidimų nenustatyta, 48 valandas karys praleis medikų glbooje, po to bus sprendžiama ką daryti toliau: ar vykdyti evakuaciją i Lietuvą ar kitur, ar gydyti vietoje. Dedame visas pastangas jam padeti. Pavojaus kario gyvybei nėra, visos gyvybines funkcijos veikia“, - aiškino generolas.

Sužaloti kariai nebuvo vadovaujantieji. Jų artimieji prašė neviešinti nei karių vardų, nei informacijos apie jų sveikatos būklę. Pasak kariuomenės vado, sunkiau sužalotas karys buvo vyresnysis eilinis, kitas - grandinis. Afganistane jie tarnauja apie penkis menesius, jų rotacija baigesi.

„Lietuviai buvo apšaudyti iš rankinio prieštankinio granatsvaidžio Afagnistano nacionalines armijos kario. Jis iškart buvo sulaikytas. Motyvai neaiškūs ir sunku šią minutę pasakyti kodėl jis taip pasielgė. Su juo dirba nacionalinio saugumo, kariuomenės, policijos pajėgos, taip pat ir mūsų vadovybė“, - pranešė V. Tamošaitis.

Pasak kariuomenės vadovo, tai yra įvykis, kokių netūrėtų būti ir juo labiau iš to personalo, kuris lietuviams yra draugiškas ar turėtų būti draugiškas. „Šis afganistaniečių kario poelgis smerkiamas vietos kariuomenės, bet nereikėtų apie Afganistano kariuomenę spręsti vien dėl vieno šio įvykio. Per metus tokiu įvykių Afganistane pasitaiko apie 70. Neatmetame, jog reikės imtis veiksmų savo saugumui užtikrinti“, - kalbėjo generolas.

Pranešama, kad apšaudant du lietuvių visureigius buvo pataikytą į šarvuoto automobilio bokštelį. Bokštelis pramuštas nebuto, tačiau skeveldros pateko per mažiau šarvuotą visureigio stogą ir tokiu būdu sužalojo karius.

Lietuvos kariams tai jau buvo trečias apšaudymas patruliuojant nuo 2005-ųjų Lietuvos misijos Afganistano Goro provincijoje pradžios. „Ir trečią kartą Lietuvos karių gyvybes apsaugojo šarvai“, - pridūrė V. Tamošaitis.

Iš viso Afganistane sužeisti 11 Lietuvos karių, žuvo vienas.

„Afganistane kur saugi aplinka niekas nevažiuoja, tad pavojai slypi visur, kur yra patruliuojama. Šis įvykis - stresas visiems -  tarnybos draugams , artimiesiems ir aplinkiniams“, - aiškino generolas.

Į Goro provincija išvyksta Lietuvos psichologas, kuris padės kariams atsatytinį psichologinę pusiausvyrą. Pranešama, kad kolkas nėra nė vieno kario, kuris norėtų sugrįžti į tėvynę anksčiau laiko.

Tyrimas tęsiamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bolševikas

Bolševikas portretas
Samdinys – asmuo, dalyvaujantis kariniame konflikte ir palaikantis kažkurią jo pusę tik dėl mokamo atlyginimo. Jo suinteresuotumas konfliktu yra grynai materialinis, ir jis kariauja tik todėl, kad toks jo darbas.

Copy D

Copy D portretas
Kai rusai musiskius per prievarta vezdavo I Afganistana - buvo ten labai negeri reikalai. O dabar kai lietuviai patys vaziuoja uz pinigus - jau viskas gerai. Kai rusai pas mus ateina - negerai, o kai mes kazkur kazka vaduojam - jau gerai?

       portretas
"Savi šaudė į savus"
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių