Gėjų lyga prašo prezidentės „paveikti“ generalinį prokurorą

Tarptautinės nevyriausybinės organizacijos "Amnesty International" atstovai ketvirtadienį Prezidentūroje perdavė šalies vadovei Daliai Grybauskaitei adresuotus parašus, kuriais raginama leisti šeštadienį planuojamas seksualinių mažumų eitynes.

Akcijos organizatorių teigimu, įvairiose šalyse surinkta 14,5 tūkst. parašų.

Lietuvos gėjų lygos vadovas Vladimiras Simonko žurnalistams tvirtino tikintis, kad prezidentė gali padaryti poveikį savo pasisakymu viešojoje erdvėje arba, kaip jis leido suprasti, paveikti eitynes uždrausti prašiusį generalinį prokurorą Raimondą Petrauską persigalvoti.

"Mūsų prezidentė ne vieną kartą pareiškusi, kad ji bus tų žmonių pusėje, kurie gerbia žmogaus teises. Kai mes matome, kad kai kurios valdžios struktūros priešinasi tų principų įgyvendinimui, manau, atėjo laikas prašyti pagalbos iš mūsų gerbiamos prezidentės. (...) Manau, kad ji paveikti viešojoje erdvėje galėtų - pareikšti savo poziciją, ir galbūt ji vienaip arba kitaip galėtų apsispręsti kai kurių pareigūnų, (...) kurie galėtų galbūt paimti ir atsiimti savo skundą", - kalbėjo V.Simonko.

Paklaustas, ar turi omenyje generalinį prokurorą, jis atsakė: "Kas jam draudžia pagalvoti dabar kitaip?"

V.Simonko ir "Amnesty International" atstovai teigė vis dar besitikį, kad seksualinių mažumų eitynės "Už lygybę" įvyks - joms esą ruošiasi ir svečiai iš užsienio, kurie taip pat ketina dalyvauti ir kituose "Baltic Pride" renginiuose.

"Turiu daug vilties, kad Lietuvoje nugalės teisingumas, ir teismo sprendimas bus mūsų naudai", - kalbėjo Gėjų lygos vadovas.

Jo žodžiais, ši situacija parodė, kad žmogaus teisių padėtis Lietuvoje ir po 20 nepriklausomybės metų išlieka trapi.

"Niekaip negaliu suprasti prokuroro žodžių, kai jis pradėjo abejoti renginio saugumu. Tai palieka man galimybę spėlioti, kieno tai žaidimai, bet tikiuosi, kad jie greitai baigsis, ir jūs galėsite išvysti demonstraciją - eitynes Lietuvoje", - sakė V.Simonko.

Anot jo, jei apeliacinės instancijos teismas vis dėlto nepakeis Vilniaus apygardos administracinio teismo (VAAT) sprendimo ir eitynių neleis, jokių "neteisėtų" akcijų vietoj eitynių "Už lygybę" nebus rengiama.

"Mes atsakingai suprantame visą padėtį, turime gaklvoti apie mūsų svečių ir Lietuvos piliečių saugumą, ir nieko neteisėto mes tikrai nedarysime", - teigė V.Simonko.

"Lietuvos prezidentė privalo užtikrinti, kad eitynės įvyktų be trukdymų ir saugiai, nes Lietuva yra įsipareigojusi pagal tarptautinę teisę garantuoti išraiškos laisvę bei susirinkimų teisę. Bet koks šių teisių ribojimas reikštų diskriminavimą", - teigia "Amnesty International" atstovė Helle Jacobsen (Hel Jakobsen).

Atsižvelgdamas į laikinai pareigas einančio generalinio prokuroro RPetrausko prašymą, VAAT trečiadienį sustabdė sostinės savivaldybės išduoto leidimo eitynėms galiojimą. R.Petrauskas panaikinti leidimą eitynėms paprašė antradienį argumentuodamas galimais neramumais.

Seksualinių mažumų eitynių organizatoriai šį sprendimą apeliacine tvarka apskundė Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. Šis skundas bus nagrinėjamas


Šiame straipsnyje: Gėjai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių