Gėjų eitynes leidusiems teisėjams drausmės bylos negresia

Teisėjų etikos ir drausmės komisija pirmadienį nusprendė nekelti drausmės bylų trims Lietuvos vyriausiojo adminsitracinio teismo (LVAT) teisėjams, kurie skubos tvarka išnagrinėjo atskirąjį skundą ir leido gegužę sostinėje rengti seksualinių mažumų eitynes.

Etikos sargai nagrinėjo septynių Seimo narių grupės skundą. Parlamentarai skunde teigė, kad teisėjai buvo šališki ir pataikavo tretiesiems asmenims.

Pasak Seimo narių, nutartį kolegija priėmė nepasibaigus atskirojo skundo padavimo terminui.

Drausmės bylą parlamentarai prašę iškelti laikinai LVAT pirmininko pareigas einančiam Ričardui Piličiauskui bei teisėjams Skirgailei Žalimienei bei Irmantui Jarukaičiui. Šių trijų teisėjų kolegija rašytinio proceso tvarka gegužės 7-ąją priėmė nutartį, kuria Vilniuje buvo leista rengti pirmąsias eitynes "Už lygybę".

Teisėjų etikos ir drausmės komisija konstatavo, kad ji neturi įgaliojimų kištis į procesinę teismų veiklą. Be to, pasak komisijos, nenustatyta, kad būta kokių nors aplinkybių, parodančių, jog teisėjai būtų buvę šališki.

Komisija taip pat konstatavo, kad byla buvo išskirtinė, įvykis - tai yra eitynės, buvo numatytos gegužės 8-ąją, todėl teismas ir turėjo teisę priimti sprendimą skubiai. Tai esą atitinka teisės principus.

Teisėjų taryba, pateikusi išvadą dėl šio įvykio, teigė LVAT teisėjų veiksmuose pažeidimų neįžvelgusi, nes teisės aktai nenumato, kad yra pareiga nenagrinėti atskirojo skundo, jei nepasibaigęs terminas.

Be to, pasak Teisėjų tarybos, jeigu būtų išlaikytas skundo padavimo terminas, aktualumą būtų praradęs ir skundas bei motyvai, nes eitynės buvo numatytos gegužės 8-ajai.

Skundą dėl teisėjų esą neteisėto sprendimo pateikė Seimo nariai Petras Gražulis, Kazimieras Uoja Egidijus Klumbys, Remigijus Ačas, Almantas Petkus, Jonas Ramonas ir Gintaras Songaila.


Šiame straipsnyje: teisėjai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių