Gėjai generalinį prokurorą kaltina diskriminacija

Lietuvos gėjų lyga (LGL) skundžia Generalinei prokuratūrai laikinai jai vadovaujantį Raimondą Petrauską dėl "trukdymo asmenų grupei dėl jų seksualinės orientacijos pasinaudoti teisę į taikų susirinkimą".

Seksualinėms mažumoms atstovaujanti organizacija taip pat kreipiasi į Vilniaus apygardos administracinį teismą (VAAT), prašydama atsisakyti priimti laikino generalinio prokuroro prašymą panaikinti Vilniaus savivaldybės eitynėms išduotą leidimą.

Į prokuratūrą LGL kreipiasi prašydama pradėti ikiteisminį tyrimą dėl esą R.Petrausko eitynių "Už lygybę" organizatoriams daromo neteisėto poveikio ir spaudimo bei piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Pasak LGL pranešimo, iš R.Petrausko antradienį gautame rašte "generalinis prokuroras, oficialiai kreipdamasis į LGL, siekia įtakoti eitynių "Už lygybę" organizatorių (LGL valdybos pirmininko Vladimiro Simonko, Eduardo Platovo ir Vytauto Valentinavičiaus) valią ir laisvą apsisprendimą, kad minėti asmenys atsisakytų įgyvendinti savo subjektines teises dėl taikaus susirinkimo organizavimo ir jame dalyvavimo".

LGL manymu, R.Petrauskas, nepateikdamas jokių objektyvių duomenų apie realų pavojų, paskatino visuomenės neapykantą bei netiesiogiai kurstė likusią visuomenės dalį smurtauti homoseksualių asmenų atžvilgiu.

Seksualinėms mažumoms atstovaujančios organizacijos pranešime teigiama, kad "nenurodant, kokie konkretūs procesiniai veiksmai yra daromi patraukiant nusikalstamas veikas planuojančius asmenis baudžiamojon atsakomybėn, suponavo visuomenės požiūrį apie teisinį nebaudžiamumą dėl planavimo ir organizavimo smurtauti bei fiziškai susidoroti su homoseksualiais asmenimis".

"Nepamatuoti vieši generalinio prokuroro pareiškimai ne tik prasilenkia su prokuroro įgaliojimais bei kompetencija, numatyta teisės aktuose, tačiau ir skaldo visuomenę bei sukelia dirbtinę įtampą", - rašoma LGL kreipimesi į Generalinę prokuratūrą.

LGL taip pat pranešė, jog kreipiasi į VAAT, prašydama atsisakti priimti laikino Generalinio prokuroro prašymą panaikinti Vilniaus miesto savivaldybės eitynėms išduotą leidimą.

Kaip pranešta antradienį, R.Petrauskas kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą, prašydamas panaikinti leidimą ateinantį šeštadienį planuojamoms seksualinių mažumų eitynėms Vilniuje, nes per jas esą galimi neramumai.

Tuo metu Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas BNS yra sakęs, jog policija yra pasirengusi užtikrinti viešąją tvarką seksualinių mažumų eitynių metu.

Užtikrinti, kad šeštadienį Vilniuje įvyktų planuotos seksualinių mažumų eitynės, Lietuvos prezidentę Dalia Grybauskaitę antradienį paragino Tarptautinė nevyriausybinė organizacija "Amnesty International".


Šiame straipsnyje: GėjaiPetrauskas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių