G.Bagdonas: Karo akademijoje kariūnai nėra terorizuojami

Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos (LKA) viršininkas pulkininkas Gintaras Bagdonas, dingus dviems kariūnams teigia, kad prie jaunuolių akademijoje nėra priekabiaujama, jie nėra terorizuojami.

„Terorizuojama, priekabiaujama... Tokių santykių nėra“, - žurnalistams pirmadienį sakė LKA vadovas

Jis tvirtino manantis, kad spalio 28-ąją dingę Darius Šaduikis ir Antanas Gasparavičius yra gyvi, o dingti jie galėjo patys nepatenkinti studijomis.

„Tai būtų mano personalinė nuomonė (...). Nebuvo patenkinti kariūnai kažkuo, nusprendė nebebūti karininkais, atsitiko galbūt dar kažkas, ko mes nežinome“, - svarstė G.Bagdonas.

Vaikinų atstove prisistačiusios buvusios kariūnės Neringos Grinytės jis charakterizuoti negalėjo, nes jai mokantis LKA nedirbo, tačiau apie vaikinus atsiliepė kaip apie uždarus, besimokančius geriau nei vidutiniškai.

„Jie abu mokėsi kiek geriau negu vidutiniškai, ypač neišsiskyrė kokiomis nors dalykinėmis asmeninėmis savybėmis, gal kiek buvo mažai įsitraukę į kariūnų bataliono vidaus gyvenimą, gal buvo gana uždaroki, bent vienas iš jų“, - tvirtino LKA vadovas.

Jis pasakojo, kad kariūnai, norėdami palikti akademiją, turėtų patys pasiprašyti atleidžiami, o ne pateikti dokumentus per atstovę. Išėję savanoriškai jie turėtų sumokėti po apie 172 tūkst. litų.

Karo akademijos viršininkas pasakojo, kad klaidų dėl aviacijos studentų, tarp kurių buvo ir dingusieji, atrankos LKA nustatyta dar pernai - tokių studentų atžvilgiu vykdyta bendra atranka, o ne speciali, kaip Sausumos pajėgų kariūnams. Per specialią atranką analizuojamas charakteris, asmens savybės ir pan.

Aviacijos studentai praleisdavo daug laiko su civiliais studentais, nes studijavo Vilniaus Gedimino technikos universiteto Aviacijos instituto patalpose.

Praėjusį šeštadienį dienraštis „Lietuvos rytas“ paskelbė dingusių kariūnų laiškus, kuriuose jie pasakoja apie Karo akademijoje įsišaknijusią netvarką. Anot kariūnų, šioje aukštojoje mokykloje esama nestatutinių santykių, patyčių, nuolat žeminami silpnesni ir jaunesni kolegos, dažnai girtuokliaujama, iš pinigų lošiama kortomis. Apie negeroves jie pranešė kariuomenės Generalinei inspekcijai, tačiau ši konstatavo nurodytų pažeidimų neaptikusi.

Pasak Krašto apsaugos ministerijos generalinio inspektoriaus Gintaro Veromėjaus, iš gegužės pabaigoje gautame D.Šaduikio skunde pateiktų 17 galimų pažeidimų tik vienas buvo susijęs su pačiu skundą rašiusiuoju. Nustatytas vienas pažeidimas, kuris D.Šaduikio kreipimesi nebuvo pateiktas - kad vienas karininkas davė neteisėtą įsakymą kariūnui.

Pasitvirtino faktas, kad kariūnai po tarnybos savo gyvenamosiose patalpose žaidžia kortomis iš pinigų, tačiau tokio draudimo įstatuose nėra. Alkoholio vartojimo atvejų tuomet nenustatyta. Be to, pateiktas įrašas, kuriame neva užfiksuotos kalbos apie alkoholio vartojimą, kaip nurodė patys besiskundžiantieji, buvo redaguotas, trumpinamas, o nustatyti, ar jis darytas akademijoje, neįmanoma.

Sunkumų kėlė ir tai, kad D.Šaduikio pateiktos aplinkybės buvo mėnesio ar net metų senumo, taigi juos tikrinti buvo jau labai sunku.

Penkto kurso kariūnas Povilas Namavičius, pažinojęs vaikinus, tvirtino, kad dingusieji nebuvo itin motyvuoti mokytis akademijoje.

„Pirmais, antrais studijų metais palaikėme gana gerus santykius, bet vėliau, kadangi kariūnai šiek tiek išsiskyrė savo motyvacija, tie santykiai praktiškai nutrūko“, - tvirtino vaikinas.

„Jie nesilaikė visos tvarkos, jie vengė net tam tikrų dalykų, tvarkymosi ir pan. Mokslo rezultatai irgi nebuvo labai geri“, - tvirtino jis.


Šiame straipsnyje: kariūnaikaro akademija

NAUJAUSI KOMENTARAI

kuka

kuka portretas
ko gero karo akademijoje totalus bardakas!!!

as

 as portretas
taip tik sako kad viskas grazu juk 100 procentis melas ten baisu kaip elgemasi su naujokais kareiveis

jankis

jankis portretas
ta akdemija,o gal geriau tarybinė arklidė,tai labiau tinka
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių