G.Babravičius išsižada savo žodžių

Svetimus pinigus partijai galbūt paaukojęs Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) lyderis Gintautas Babravičius pareiškė, kad tai atskleidęs portalas iškraipė jo žodžius. Kaip matyti iš pokalbio įrašo, tai netiesa.

Penktadienį vykusio Vyriasiosios rinkimų komisijos (VRK) posėdžio metu G.Babravičius teigė, kad jo šeimos pajamos siekia apie 80 tūkst. litų per metus. Vilniaus vicemeras, atskaičius sumą, kurią už skolas kas mėnesį paima antstoliai, per metus uždirbo 27 tūkst. litų, jo žmona – 34,7 tūkst. Iki politiko nurodytos sumos trūksta daugiau kaip 18 tūkst. litų – tai G.Babravičius aiškina tuo, neva jis su sutuoktine turėjo papildomų pajamų.

Kaip bebūtų, 12 tūkst. litų tokiam šeimos biudžetui yra tikrai didelė suma. Juolab, auginant mokyklinio amžiaus dukrelę.

VRK įtarimų kelia visos aukos partijoms, kurių suma viršija 10 proc. aukotojo metinių pajamų. G.Babravičiaus atveju, 12 tūkst. litų sudaro net 44,4 proc. jo metinių pajamų. Negana to, politiko neva paaukota suma sudaro 15 proc. jo deklaruojamo metinio šeimos biudžeto. O jei atmesti „papildomus“ 18 tūkst. litų, kurių LiCS lyderis niekuo nepagrindė, jo auka partija surijo net 19,4 proc. Babravičių metinių pajamų.

Negana to, politikas pareiškė, neva portalo publikacijoje, po kurios VRK ėmėsi tyrimo, buvo iškraipyti jo žodžiai. Aiškumo dėlei, pateikiame portalo pokalbį su G.Babravičiumi. Kalba netaisyta.

- Kaip jūsų reikalai su skolomis?
- Su mano asmeninėmis skolomis?

- Taip.

- Jos tokios kokios buvo, taip ir yra. Mano asmeninė situacija nuo 2001 m. yra stabili. Institucijos, kuriose aš dirbu, mano atlyginimo dalį perveda kreditoriams pagal antstolių, reiškia, pateiktus dokumentus. Tai yra jau devyneri metai.

- Daug nuo vicemero algos nuskaičiuoja?

- Pusę. Pusę, kaip numato įstatymas... numato įstatymas tiek. Jie tą nuskaičiuoja ir perveda. Kada turiu kitų galimybių arba jos atsiranda, arba buvo atsiradę anksčiau, aš tą įsipareigojimą padengiu. Jūs tą, man rodos, nagrinėjote. Tai žinote, kad ta skola susidarė ne dėl... dėl „fors mažorinių“ aplinkybių, kada aš prisiėmiau įsipareigojimus, o turto mainais už tuos įsipareigojimus neįgijau, nes bankrutavo statybinė bendrovė. Tai, kaip sakoma, žioplą ir bažnyčioj muša. Pasekmės... kaip sakoma, toks gyvenimas.

- Matot, kodėl klausiu. Kaip tik pasižiūrėjau paskutinio ketvirčio jūsų partijos ataskaitą, jūsų auka yra 12 tūkstančių. Kaip su skolomis – tai dosnu.

- Jo, tai... atlyginimas yra atlyginimas. Bet žmona, tegul ir krizės sąlygomis, bet brokeriauja nekilnojamojo turto, reiškia, rinkoje. Lygiai taip pat galiu ir pasiskolinti lėšų tokiems reikalams, nes esu partijos pirmininkas, ir man visiškai ne vis tiek, ar bankui partijos įsipareigojimai, kurie yra priimti, ir bankų kreditų padengimo palūkanos būtų sumokėtos laiku, ar ne. Ar gaus laiku atlyginimą sekretoriato darbuotojai, man, kaip partijos pirmininkui, tai rūpi, ir aš... ir aš... ieška pačių įvairiausių būtų, kad tai... jeigu jau man patikėtas yra vairas vadovauti šitai partijai ir padaryti tai kuo geriau.

- Tai galite pasakyti, iš kur konkrečiai tie 12 tūkstančių atsirado?
- Tai... dabar aš iš atminties nepasakysiu, nes jau posėdis yra prasidėjęs. Bet, nu... iš pačių įvairiausių. Čia yra mano asmeninis reikalas. Šitos lėšos yra nevogtos, nepasivogtos. Jos yra, na, kaip sakoma... pradėdamas vardinti tuos žmones, kurie galbūt šitoje situacijoje man padėjo, aš paprasčiausiai sukelčiau daugiau tiktai jiems papildomų problemų aiškinant.

Dabar G.Babravičius jau nebeprisimena žmonių, kurie „galbūt padėjo“ paaukoti 12 tūkst. litų LiCS.

VRK savo verdikto kol kas nepriėmė. Griežčiausia bausmė už svetimų lėšų paaukojimą partijai – valstybės dotacijos atėmimas. LiCS atveju, tai sudarytų apie 400 tūkst. litų.


Šiame straipsnyje: babravičius

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių