Gatajevų byla tapo visos ES galvos skausmu

Suomija vis dar nesutinka Lietuvai išduoti bėglių Maliko ir Chadižat Gatajevų. Išdavimo klausimas tapo pernelyg sudėtingas net Suomijos Aukščiausiajam teismui, kuris patarimo kreipėsi į ES Teisingumo Teismą.

Nuo Lietuvos teisėsaugos į Suomiją pabėgusius Gatajevus Europos arešto orderis pasivijo metų pradžioje. Sausį Helsinkio teismas reikalavimo nepaisė ir sprendimo teisę perdavė Aukščiausiajam teismui. Ketvirtadienį šis teismas pirmą kartą vartė Gatajevų bylą, tačiau priėmė sprendimus, kurie iš esmės padėties nekeičia - Gatajevai  Lietuvai neišduodami, bet lieka Suomijos įkalinimo įstaigose.  

Nuo Lietuvos kalėjimo Gatajevus saugo politinio prieglobsčio prašymas, kurį čečėnai pateikė vos patekę į Skandinavijos šalį. Šis prašymas dar nesvarstytas. Suomijos teismai pasimetę - jie turėtų paklusti Europos arešto orderiui, tačiau tuo pat metu turi vadovautis ES reikalavimais, kurie neleidžia išduoti asmenų neapsvarsčius jų prašymo dėl politinio prieglobsčio.

Suomija prašys ES Teisingumo Teismo patarimo. Klausimą prašoma svarstyti skubos tvarka.

Gatajevų byla Suomijoje sulaukė didelio dėmesio. Vaikų globos namų steigėjus palaiko ne tik artimiausi šeimos bičiuliai, bet ir įtakingi politiniai bei visuomeniniai veikėjai, kurie yra įsitikinę, kad Lietuvoje prieš Gatajevus iškelta byla surežisuota.

M. ir Ch.Gatajevai buvo sulaikyti 2008 m. spalį ir apkaltinti grasinimu nužudyti, turto prievartavimu ir sukčiavimu. Teigta, kad sutuoktiniai vieną globotinę sunkiai sumušė, skriaudė ir kitus įvaikius, o iš pilnametystės sulaukusių vaikų reikalavo duoklės. Kauno apygardos prokuratūros prokurorės manymu, už tuos nusikaltimus Gatajevai turėjo būti nuteisti ketverių su puse metų laisvės atėmimo bausme. Tačiau birželio mėnesį verdiktą paskelbęs teismas apsiribojo dešimties mėnesiu nelaisvės bausme. Už savavaldžiavimą, grasinimą nužudyti ir nežymų sveikatos sutrikdymą nuteista pora nelaisvėje teismo sprendimo laukė aštuonis mėnesius, todėl bebuvo likę du.

Tačiau prokurorė apylinkės teismo sprendimą apskundė apygardos teismui ir paprašė Gatajevų veiksmus traktuoti ne kaip savavaldžiavimą, o kur kas rimtesnį nusikaltimą - turto prievartavimą. Prokurorė taip pat paprašė teismo Gatajevų neišleisti rugpjūtį į laivę, nes neva jie gali daryti spaudimą liudytojams arba pabėgti į Rusiją. Prokurorės prašymui buvo pritarta, o Gatajevų sulaikymas pratęstas trims mėnesiams. Tačiau rugsėjo pradžioje Lietuvos apeliacinis teismas šį apygardos teismo sprendimą pripažino neteisėtu ir nurodė Gatajevus paleisti į laisvę.

Tą patį mėnesį Kauno apygardos teismas atsižvelgė į prokurorų apeliaciją ir Gatajevams paskyrė pusantrų metų laisvės atėmimo bausmę, tačiau nuteistieji teismo salėje nepasirodė ir dingo iš Lietuvos teisėsaugos akiračio. Sutuoktiniai Suomijoje paprašė politinio prieglobsčio.  


Šiame straipsnyje: Gatajevai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių