Gali atsirasti daugiau kandidatų į kultūros ministrus?

Valdančioji koalicija palieka Tautos prisikėlimo partijai (TPP) su Prezidente ir premjeru tartis dėl naujojo kultūros ministro. Gali būti naujų kandidatų.

Trečiadienį tradiciniame keturių valdančiųjų centro dešinės partijų susitikime su premjeru Andriumi Kubiliumi be kita ko buvo aptarta situacija koalicijoje, susijusi su naujojo kultūros ministro paskyrimu. „Sutarėme, kad pagal Konstituciją galutinis žodis priklausys Prezidentei Daliai Grybauskaitei. Jos nuomonės turi būti paisoma“, - po pasitarimo sakė Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Jurgis Razma.

Jis priminė, kad pagal Konstituciją ministrus skiria ir atleidžia prezidentas premjero teikimu. „Pagal koalicijos sutartį, kultūros ministro portfelis priklauso TPP. Todėl mes, kiti koalicijos partneriai, čia nedaug ką galime nulemti. Kandidatą teikiančioji partija turi tartis su premjeru ir Prezidente, kuriai ir turi priklausyti lemiamas balsas dėl ministro skyrimo“, - pastebėjo J.Razma.

Jis tikisi, kad jau artimiausiu metu bus išspręsti klausimai, susiję su Kultūros ministerijos vadovo paskyrimu. TS-LKD frakcijos seniūnas neatmetė, kad TPP gali siūlyti daugiau kandidatų į šį postą: „Manau, kad gali būti ir daugiau kandidatų, ir bus vykdomos konsultacijos, kol priimtas tinkamas sprendimas. Tai įprasta praktika, tik šįkart gal labiau matoma. Visuomenė ir anksčiau nematė viso ministrų paskyrimo proceso, nežinojo, kiek ten būdavo kandidatų pavardžių, kol kažkelintas kandidatas į ministrus būdavo pagaliau paskiriamas. Taip būdavo ir prezidento Valdo Adamkaus laikais, taip yra ir dabar. Tad nieko naujo ar neįprasto“.

J.Razma taip pat tikisi, kad TPP nusiramins ir Seime daugiau nebeblokuos valdančiajai koalicijai svarbių balsavimų. Antradienį šios partijos atstovai atsisakė dalyvauti balsavime, taip leisdami opozicijai vieno balso persvara pritarti po pateikimo kreipimuisi į Konstitucinį Teismą dėl kai kurių Sveikatos draudimo įstatymo nuostatų.

„Tikiuosi, išsprendus tą situaciją su kultūros ministru viskas aprims ir rezistencinių balsavimų arba nedalyvavimo juose nebepasitaikys“, - sakė J.Razma.

TPP į kultūros ministrus siūlo operos dainininką Deividą Staponkų. Jis siūlomas vietoje dabar ministerijai vadovaujančio Remigijaus Vilkaičio, kuriam partija pareiškė nepasitikėjimą.

Anksčiau kultūros ministru siūlytas TPP lyderis Arūnas Valinskas. Tačiau jis nepagarbiai atsiliepė apie Prezidentę D.Grybauskaitę, kuri savo ruožtu pareiškė skeptišką nusiteikimą dėl A.Valinsko paskyrimo ministru.


Šiame straipsnyje: ValinskasVilkaitisStaponkus

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių