Gaisras Rokiškio raj. durpyne apmalšintas (papildyta)

Per visą naktį Rokiškio rajone, Juodupės seniūnijoje durpyno teritorijoje budėję ugniagesiai gaisrą apmalšino. Vėjas aprimo, šiandien iš oro 2 sraigtasparniais bus žvalgoma teritorija. Onuškio, miestelio nuo gasiravietės nutolusio apie 1 kilometrą, gyventojai tikisi jau šiandien grįžti namo.

Vakar iš Onuškio buvo evakuota apie 200 žmonių, daugiausiai vaikai, moterys ir seneliai. Dar apie 100 gyventojų liko prižiūrėti namų bei gyvulių.

Kaip portalui kaunodiena.lt sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovas Dalius Kunigėlis, per naktį gaisravietėje budėjo 32 ugniagesiai. Atviros liepsnos židinių nebeliko, tačiau durpės labai stipriai smilksta.  Dviejose vietose ugniagesiai užtvenkė upelį, nuo kurio vandeniu užsipildys grioviai, esantys durpyne. Apie 22.30 žvalgybinė grupė sraigtasparniu atliko teritorijos žvalgybą. Preliminariais duomenimis, gaisro plotas apie 40 hektarų, yra pavienių židinių, smilksta 9 durpių karavanai.

Pasak Juodupės seniūnės Liucijos Bliūdžiuvienės, Onuškio gyventojai, likę savo namuose, laikosi gerai. Nuolat juos lanko felčerė, rimtų sveikatos sutrikimų nebuvo. Vakar Rokiškio rajono savivaldybė gyventojams išdalino respiratorius. Evakuoti žmonės glaudžiasi pas gimines ir kaimynus.

Dalis miestelio apgaubta dūmais, tačiau ugniagesiai tikisi, kad aprimęs vėjas padės efektyviau apmalšinti dūmus.

Prie gaisro durpyne gesinimo operacijos vakar prisijungė Lietuvos karinių oro pajėgų sraigtasparnis Mi-8 su įgula. Šiandien dar 1 sraigtasparnis padės išžvalgyti teritoriją. Abu sraigtasparniai turi pritvirtintus specialius kaušus, su kuriais semia vandenį iš ežero, esančio maždaug už pusės kilometro nuo gaisravietės.

Vyriausybės spaudos tarnyba praneša, kad apžiūrėti gaisravietės į Rokiškio rajoną Valstybės sienos apsaugos tarnybos sraigtasparniu ketina skristi premjeras Gediminas Kirkilas kartu su sveikatos apsaugos ministru Rimvydu Turčinsku. Premjeras iš oro apžiūrės degantį durpyną, lankysis gaisro gesinimo štabe, susitiks su vietos gyventojais.

Premjeras šiandien telefonu apie situaciją degančiame durpyno kalbėjosi su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovu.

Gaisras Degesynės durpyne kilo užvakar. Užsidegė supiltos durpės ir laukas aplink jas 70 ha plote.

"Gimtojo Rokiškio" nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių