FNTT laikinai vadovaus pulkininkas A.Packevičius

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) laikinuoju vadovu tapo vidaus tarnybos pulkininkas Alvydas Packevičius.

Jis šiai institucijai ėmė laikinai vadovauti nuo trečiadienio, buvusiam FNTT vadui generolui Romualdui Boreikai nuo antradienio išėjus į pensiją.

A.Packevičius yra vienas iš dviejų FNTT vadovo pavaduotojų. Kitas – irgi vidaus tarnybos pulkininko laipsnį turintis Valdas Grendelis.

Septynerius metus FNTT vadovavęs R.Boreika iš pareigų atsistatydino nuo gegužės 18 dienos. Jis po premjero Andriaus Kubiliaus ir kitų valdančiųjų kritikos kovo pabaigoje paskelbė nusprendęs trauktis iš FNTT vadovo posto ir išeiti į pensiją.

Praėjusį penktadienį Vidaus reikalų ministerija paskelbė konkursą FNTT direktoriaus pareigoms užimti.

Konkurso sąlygose nurodoma, kad valstybės tarnautojas, einantis šias pareigas, turi turėti teisės krypties aukštąjį universitetinį arba jam prilygintą išsilavinimą, ne trumpesnę kaip 5 metų vadovavimo patirtį ir ne trumpesnę kaip 10 metų darbo viešojo saugumo užtikrinimo srityje patirtį, turėti ne žemesnį kaip specialų pareigūnų nekarinį vidaus tarnybos pulkininko leitenanto arba vyresniojo komisaro laipsnį. Kandidatas taip pat turi atitikti teisės aktuose nustatytus reikalavimus, būtinus išduodant leidimą dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija, atitikti numatytą fizinį pasirengimą ir kita.

Neatmetama, kad abu dabartiniai FNTT direktoriaus pavaduotojai A.Packevičius ir V.Grendelis dalyvaus konkurse užimti įstaigos vadovo pareigas, nes abu atitinka konkurso keliamas sąlygas.

Praėjusį mėnesį pagal premjero pareiškimą Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl R.Boreikos veiksmų. Tačiau laikinasis generalinis prokuroras Raimondas Petrauskas pranešė nenustatęs galimo R.Boreikos piktnaudžiavimo tarnyba.

Vyriausybės vadovas įtarė FNTT vadovą piktnaudžiavus tarnybine padėtimi. Tai esą galėjo pasireikšti savęs įtraukimu į asmenų, kurių turto ir pajamų deklaracijos yra neviešos, sąrašą, taip siekiant galimai nuslėpti galimai neteisėtas pajamas. Tačiau susipažinęs su premjero pareiškimo turiniu R.Petrauskas pranešė nustatęs, kad perduotoje medžiagoje nepakanka duomenų, rodančių, jog R.Boreika piktnaudžiavimo savo padėtimi. Todėl pradėtu tyrimu bus siekiama išsiaiškinti, ar buvo padaryta kokia nors veika, kurią šalies įstatymai laikytų baudžiamąją atsakomybę užtraukiančiu teisės pažeidimu.

Kiek anksčiau premjero potvarkiu sudaryta darbo grupė paskelbė įtarianti, kad R.Boreika galėjo piktnaudžiauti tarnyba, siekdamas nuslėpti galimai neteisėtas pajamas ir įtraukdamas save į sąrašą asmenų, kurių turto ir pajamų deklaracijos yra neviešos.

Darbo grupė nustatė, kad R.Boreika viešai nepateikė privačių interesų deklaracijų už 2004 ir 2005 metus bei turto ir pajamų deklaracijų už 2003 ir 2008 metus, nors pagal pareigas privalėjo tai padaryti.

Valdančioji koalicija svarsto pasiūlymus FNTT sujungti su Valstybine mokesčių inspekcija. Tokius pasiūlymus yra parėmusi Prezidentė Dalia Grybauskaitė, nors dalis politikų į juos žvelgia skeptiškai, nes nemano, kad būtų tikslinga sujungti teisėsaugos ir mokesčius administruojančias institucijas.


Šiame straipsnyje: FNTTBoreikaPackevičius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių