FNTT ir VMVT vadovai verčiami dėl to, kad užkliudė ministrą?

Du aukšti pareigūnai - Kazimieras Lukauskas bei Romualdas Boreika - verčiami iš postų. Lyg tyčia - tuomet, kai mailiaus aferos tyrime atsirado ministro pavardė.

Ne sutapimas

Aferos tyrimui palietus ministrą Kazį Starkevičių, iš postų verčiami Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadas R.Boreika bei Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktorius Kazimieras Lukauskas. Pirmąjį atsistatydinti ragina vidaus reikalų ministras ir premjeras, antrojo darbą narsto vyriausybinė komisija. K.Lukauskas interviu portalui neslėpė, jog iš jo rengiamasi padaryti atpirkimo ožį, o bandymai iš kėdės išversti ir R.Boreiką veikiausiai taip pat susiję su mailiaus aferos tyrimu.

Pašnekovas teigė ne kartą sulaukęs raginimų trauktis iš pareigų. Tačiau apie mailiaus aferos byloje apklaustą ministrą K.Starkevičių jis atsiliepė atsargiai. „Nenoriu šito dalyko komentuoti. Kiekvienas dedamės didvyriu. Bet kiekvienas turime atsakyti už save, o ne versti kaltę ant kitų“, - ministrui įgėlė VMVT vadovas.

Beje, K.Lukauskas pripažino, kad jo veikla tirta jau ne vieną kartą, tačiau pažeidimų esą nė sykio nepavyko rasti. „Mane šitokiais atvejais tikrino, jeigu atvirai, 17 kartų“, - sakė VMVT vadovas.

Jis pabrėžė neketinantis atsistatydinti. Bent jau iki to laiko, kai darbą baigs vyriausybinė komisija.

Briuselis pažeidimų nerado

K.Lukauskas teigė pats iniciavęs savo vadovaujamos įstaigos veiklos patikrinimą. „Mes viską padarėme pagal mūsų procedūras. Atlikome auditą, jis trūkumų nerado. Kreipėmės į Europos Komisijos Maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiąjį auditą. Kaip tik gavome atsakymą“, - sakė pašnekovas.

Anot jo, Briuselio pareigūnai kruopščiai peržiūrėjo VMVT veiksmus mailiaus aferoje ir nustatė, kad procedūrų laikytasi tinkamai. Paklaustas, kodėl veterinarai nebuvo nuvykę apžiūrėti apleistos fermos pastatų, kuriuos aferistai pristatė kai būsimą žuvivaisos kompleksą, VMVT vadovas tikino, kad to ir nereikėjo daryti.

„Pareiškėjai pateikia deklaraciją. Jie deklaruoja, kad padarys tokį ar tokį objektą. O mūsų ypatinga kontrolė prasideda tada, kai pareiškėjas tą objektą jau pridavinėja. Nereikia važiuoti, ir gerai, kad nebuvo nuvažiavę“, - aiškino K.Lukauskas.

Aferistai kreipėsi ne kartą

Jis prisiminė ne kartą bendravęs su buvusio Lietuvos banko vadovu Romualdu Visokavičiumi, tampančiu centrine aferos figūra. Be to, aferistai esą ir anksčiau kreipėsi į VMVT, prašydami 22,5 mln. litų paramai gauti reikalingų sertifikatų, tačiau tarnyba dokumentų jiems neišdavė.

„Mes (su R.Visokavičiumi - red. past.) kalbėjomės labai ilgai. Man atrodė, kad jis mane nori apskųsti dėl ilgai trunkančių biurokratinių procedūrų. Pirmą kartą jie į mus kreipėsi gruodį - atsakėme, kad negalima. Dėl to, kad nebuvo reikalingų pažymų. Man R.Visokavičius dar kartą skambino maždaug sausio 20, o vasario 11 d., kai pristatytos reikalingos pažymos, išdavėme sertifikatą“, - pasakojo K.Lukauskas.

VMVT vadovas dievagojosi nė neįtaręs, kad per R.Visokavičių bandoma įvykdyti milijoninę aferą. „Aš net neįtariau. Galvojau, kad mus apskųs dėl delsimo išduoti sertifikatą“, - tikino pašnekovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių