E.Zingeris: Baltarusija ieško Lietuvos ir Lenkijos silpnų vietų

Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininkas Emanuelis Zingeris sako, kad prieš duomenų Baltarusijai perdavimo skandalą šios šalies tarnybos ieškojo ir rado Lietuvos ir Lenkijos „silpnas vietas“. Anot jo, nedemokratinės šalys tam turi „labiau mobilizuotas pajėgas“ nei demokratinės.

„Per visas kitas Lietuvos ir Lenkijos institucijas ėjusių paklausimų būdu buvo ieškota silpnos vietos, jie ją surado“, - po komiteto posėdžio, kuriame buvo svarstomas informacijos Minskui perdavimo klausimas, žurnalistams teigė E.Zingeris.

„Diktatūros turi labiau mobilizuotas pajėgas negu demokratija ir kad labai tikslingai, kaip turime žinių, prieš tai išbandė visas kitas mūsų institucijas, ir Lenkijoje turime žinių, kad tas įvyko irgi“, - sakė jis.

Anot URK pirmininko, Baltarusija puikiai įvykdė operaciją Lietuvoje siekdama sužlugdyti nevyriausybinę organizaciją „Vesna“.

„Mūsų dalykas įvyko todėl, kad Baltarusijos pusė nusprendė, kad stambiausia organizacija turi būti sužlugdyta – organizacija “Vesna”, užtat buvo jų operacija Lietuvos teritorijoje. Ji įvykdyta puikiai. Ponas Lukašenka gali džiūgauti“, - teigė jis.

Anot E.Zingerio, URK posėdyje trečiadienį dalyvaujant užsienio reikalų bei teisingumo ministrams Audroniui Ažubaliui ir Remigijui Šimašiui svarstyta, kad valdininkai turi išmanyti ir politinius dalykus, kad neatsitiktų panašių incidentų kaip su žmogaus teisių aktyvisto Alesio Beliackio bankinių duomenų perdavimu.

„Komitetas turi aiškiai besiformuojančią nuomonę, kad mūsų valdininkija turi sužinoti ES erdvės pirmumą. Dalis valdininkijos turi orientuotis ir politiniame lygmenyje ir žinoti, kuo (…), pavyzdžiui, skiriasi Briuselis nuo Minsko ir nuo kitų nedemokratinių sostinių. Šita riba, kuri atrodė savaime suprantama, turi tapti savaime suprantama“, - kalbėjo jis.

Lietuvos ir Lenkijos pareigūnai perdavė Minskui duomenis apie žmogaus teisių aktyvisto Alesio Beliackio bankines sąskaitas. Baltarusijos teisėsauga apkaltino A.Beliackį pajamų slėpimu.


Šiame straipsnyje: BaltarusijaBeliackis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių