Europos Komisija susidomėjo „Leo LT"

Nacionalinio investuotojo bendrovės „Leo LT" steigimo aplinkybėmis susidomėjo Europos Komisija.

Komisijos rašte prašoma paaiškinti, ar Atominės elektrinės įstatymo nuostatos bei sprendimas be konkurso pakviesti privačią įmonę į nacionalinio investuotojo bendrovę neprieštarauja Europos Sąjungos direktyvoms.

„Leo LT" buvo įsteigta sujungus valstybės valdomas įmones „Lietuvos energija" ir „Rytų skirstomieji tinklai" bei privataus kapitalo bendrovę „Vakarų skirstomieji tinklai", kurią valdė „VP" grupei priklausanti įmonė „NDX energija". Šios kaip akcininkės dalyvavimas nacionalinio investuotojo bendrovėje be konkurso buvo numatytas Seimo priimtame įstatyme.

Iš Briuselio atsiųstame rašte teigiama, kad „jei privataus ir viešojo kapitalo bendrovėms skiriama užduotis yra viešoji paslauga, apibrėžta Viešųjų pirkimų direktyvose, privatus partneris turi būti pasirenkamas vadovaujantis šiomis direktyvomis. Jei užduotis vykdoma koncesijos būdu arba tai yra viešoji paslauga, iš dalies apibrėžta direktyvomis, taikomos atitinkamos direktyvos nuostatos ir pagrindiniai ES Sutarties principai".

Rašte nurodoma, kad atsižvelgiant į minėtus principus ir jei atominės elektrinės statyba ir jos valdymas gali būti laikomi viešuoju pirkimu, koncesijos sutartimi ar net išskirtine teise, strateginiai partneriai turi būti parenkami konkurso būdu, vadovaujantis atitinkamomis direktyvomis ir ES Sutartimi.

Nacionalinio investuotojo bendrovės „Leo LT", kuri turėtų statyti naują atominę elektrinę ir elektros tiltus į Lenkiją bei Švediją, steigimo sandoris buvo užbaigtas gegužės 27 dieną. Vyriausybė valdo 61,7 proc., „NDX energija" - 38,3 proc. „Leo LT" akcijų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama.


NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių