Europos Komisija: pensijų padidinimas gali turėtų rimtų pasekmių

Europos Komisija (EK) įspėjo, kad Lietuva padarytų klaidą ir sukeltų grėsmę finansų stabilumui, jeigu grąžintų pensijas į prieškrizinį lygį.

EK atstovybės Lietuvoje vadovė Natalija Kazlauskienė, atsakydama į portalo klausimus apie opozicijos pasiūlymą Seimui atstatyti pensijas į tą lygį, kuris buvo prieš metus ar dvejus, pabrėžė, kad Lietuva yra įsipareigojusi 2012 metais biudžeto deficitą sumažinti iki 3 procentų bendrojo vidaus produkto (BVP). Šis tikslas, pasak N.Kazlauskienės, reikalauja nemenkų pastangų, pirmiausia taupant valstybės biudžeto lėšas.

„Sutartas fiskalinio konsolidavimo būdas išlaiko pusiausvyrą tarp būtinybės valstybės finansams suteikti tvarumo ir būtinybės palaikyti vykstantį atsigavimo procesą“, - teigė EK atstovybės vadovė.

Ji pabrėžė, kad sprendimas, kokių fiskalinės konsolidacijos priemonių reikėtų imtis, iš esmės yra Vyriausybės kompetencija. Tačiau, pasak N.Kazlauskienės, „didinti tam tikros kategorijos išlaidas, bet atsvarai nedidinti mokesčių ar nemažinti kitų išlaidų arba nesiimant šių abiejų veiksmų derinio, būtų faktiškai nesuderinama su perviršinio deficito procedūros nuostatų raide ir dvasia“.

Be to, ji pastebėjo, kad „didinant išlaidas pensijoms ir kartu didinant mokesčius arba mažinant kitas išlaidas sumažėtų produktyvus išteklių naudojimas, ir dėl to galiausiai galėtų sumažėti ilgalaikis ūkio augimo potencialas“.

N.Kazlauskienės nuomone, turi būti vertinamos ne tik trumpalaikės pensijų didinimo pasekmės biudžetui, bet ir ilgalaikės, „ypač pasekmės pačios pensijų sistemos gyvybingumui“.

„Biudžeto išlaidos galėtų būti didinamos atsigaunant ūkiui ir gerėjant fiskalinei padėčiai“, - nurodė EK atstovybės vadovė.

„Lietuvos valdžios institucijos įsipareigojo konsoliduoti viešuosius finansus tam, kad ateičiai būtų pakloti tvarios makroekonominės plėtros pamatai. Komisija tikisi, kad jos savo pažadus įvykdys“, - sakė ji.

Paklausta apie rinkų galimą reakciją į Seimo sprendimą vėl padidinti pensijas, N.Kazlauskienė atsakė: „Rinkos reakcijos priklausys nuo to, kaip ji vertins Lietuvos fiskalinę perspektyvą. Priemonės, kurios rinkos netikrumą mažina, fiskalinio prisitaikymo programos įgyvendinimą palengvins; o kurios didina – jį apsunkins“.

„Netvariai didinant išlaidas šalis tampa pažeidžiamesnė ateities sukrėtimų atveju. Tikiu, kad iš krizės gautos pamokos taps Lietuvos valdžios institucijų politikos pasirinkimų atspirties tašku“, - pareiškė Europos Komisijos atstovė.

Seimas antradienį galutinai balsuos dėl to, ar priimti opozicijos pasiūlytą pataisą, kuriuo 2010-2011 metais turintis galioti pensijų bei kitų socialinių išmokų sumažinimo įstatymas iš esmės baigia galioti nuo 2011metų sausio 1 dienos. Jeigu toks įstatymas įsigaliotų, nuo Naujųjų metų pensijos grįžtų į prieškrizinį lygį.

Koalicinė Vyriausybė pasisako griežtai prieš šio įstatymo priėmimą, nes jo įgyvendinimas pareikalautų 500-600 mln. litų papildomų išlaidų kitais metais.

Valdantieji tikisi, kad jie mobilizuos savo pajėgas ir antradienį atmes opozicijos pasiūlymą.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė šiuo klausimu parėmė Vyriausybę ir pavadino opozicijos planus „nusikalstamais“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių