Europoje nustatomi nauji kiaulių užkrečiamųjų ligų protrūkiai

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) gavo iš Europos Komisijos pranešimus, kad Vokietijoje ir Vengrijoje per dvi pastarąsias savaites buvo nustatyti nauji klasikinio kiaulių maro, o Italijoje - vezikulinės kiaulių ligos atvejai.

Vengrijos atsakingų tarnybų specialistai informavo, kad kovo 22 dieną Galgamakso regione esančiame miške buvo nušautas apie 3 metų amžiaus laukinis šernas, kuriam buvo nustatytas klasikinis kiaulių maras. Manoma, kad šiame regione gali veistis apie 350 laukinių šernų, kurie taip pat gali būti užsikrėtę šia liga. Vengrijos specialistai toliau vykdo klasikinio kiaulių maro stebėseną.

Vokietijoje, Rhein-Sieg-Kreis šiaurės Reino-Vestfalijos (vok. Nordrhein-Westfalen) srityje, atliekant klasikinio kiaulių maro šernų populiacijoje stebėseną, nustatytas šios ligos židinys. 2007 metais toje pačioje vietoje jau buvo užregistruotas šios ligos atvejis. Vokietijos specialistai atlieka laukinių šernų genetinius tyrimus, siekdami nustatyti, ar šie ligos atvejai tarpusavyje susiję. 

Praėjusių metų spalio mėnesį Italijoje buvo užregistruoti vezikulinės kiaulių ligos židiniai. Italijos veterinarinės tarnybos specialistai šią savaitę patvirtino, kad jų šalyje vėl nustatyti du šios ligos židiniai. Campanio regione, Napoli miestelio kiaulių ūkyje šios ligos simptomai buvo įtariami 43 kiaulėms, kurias patikrinus, 23 diagnozė pasitvirtino. Visos augintos kiaulės sunaikintos. Siekiant sustabdyti ligos plitimą į gretimus ūkius, Reggio Calabria regione esančiame ūkyje sunaikintos 36 kiaulės, nors klinikinių ligos simptomų ir nebuvo pastebėta.

Nuo 1993 m. Lietuva yra oficialiai laikoma laisva nuo klasikinio kiaulių maro. Pavieniai šios ligos atvejai, kurie neišplito toliau, buvo užregistruoti 1990-1992 metais. Klasikinis kiaulių maras buvo nustatytas ir tarp šernų. „Lietuvoje nuolat vykdoma klasikinio kiaulių maro stebėsena. Tiriamas naminių kiaulių ir šernų kraujas. Šių metų sausio ir vasario mėnesiais ištirti 11 kiaulių ir 58 šernų mėginiai, kurių tyrimų atsakymai neigiami. VMVT yra parengusi klasikinio kiaulių maro neatidėliotinų priemonių planą, kurį yra patvirtinusi Europos Komisija“, - komentavo VMVT Skubios veiklos ir užkrečiamųjų ligų centro vedėjas Mindaugas Kašinskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių